eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Magyar Építők/YouTube

Így „találkozott” az M3-as állomása a Deák téren az új alagúttal – videó

Különleges kihívás volt összekapcsolni a két teret – írja a magyarepitok.hu.

Mint a portálon olvasható, a Deák téri liftakna kialakítását igénylő feladatokat próbafúrások, mérések és egy dedikált mérnökcsapat segítségével oldotta meg a Swietelsky Építő Kft., a korábban az Erzsébet térre tervezett Nemzeti Színház megmaradt szerkezeteinek felhasználásával.

A réseléssel és bányászati munkával elkészült liftakna mintegy 28 méter mély, az Erzsébet teret a Deák térrel összekötő alagút pedig 22 méter hosszú. A két projektelemhez összesen 557 tonna lőttbetont használtak fel és 2100 köbméternyi földet szállítottak el.

Miközben mindezeken dolgoztak, külön odafigyeléssel, részletes vizsgálatokkal ellenőrizték az építés hatását a talajra, a felszínre, továbbá a meglévő metrómegálló-komplexumra és az épített környezetére. Az új alagút és a hármas metró állomásának peronszinten történő összekapcsolásakor egy hosszabb időt igénybe vevő folyamat zajlott le.

Ennek során az áttörés profilját, formáját jóval az átvágás előtt kijelölték, mindeközben a peronszint felőli oldalon egyrészt elbontották az összekötő folyosó helyét, másrészt viszont védelmet alakítottak ki az állomás többi részének.

Mások mellett fontos szempont volt például a vaslemez-szigetelést az alagút PVC-szigetelésével úgy összekapcsolni, hogy legalább még 40 évig „vízbiztos” legyen.

Ezt követően lehetett az utolsó faldarabot átvágni, elemenként. Így jutott el a Swietelsky a videóban is megörökített pillanathoz: amikor

összeért a két tér és elsőként lehetett átlépni a peronra az alagútból.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×