eur:
393.08
usd:
363.26
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A páciensek segítője az új koronavírus elleni vakcinák beadására a német fővárosban másodikként kialakított oltóközpontban, a berlini Erika Hess jégcsarnokban 2021. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/DPA pool/Kay Nietfeld

Újabb 99 ember életét követelte a koronavírus okozta betegség Magyarországon - a nap hírei

Elhibázottnak és elkésettnek tartja a kormány járványkezelését az ellenzék által létrehozott Covid-vizsgálóbizottság. A jövő héttől automatikusan megkapják a védettségi igazolványt azok, akiknek beadták második oltást vagy igazoltan felgyógyultak a koronavírus okozta betegségből.

Egy nap alatt újabb 1.860 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. Meghalt 99 többségében idős, krónikus beteg. 3.828 embert ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 80.600 körülire nőtt. A járvány kezdete óta már csaknem 384 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma meghaladja a 13 és fél ezret.

Közösségi terjedésnek indult a brit vírus-mutáció Magyarországon is - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján közölte: már 69 esetben azonosították az eddig ismertnél jóval fertőzőbb vírustörzset, aminek terjedése már nem csak utazással van összefüggésben. Hozzátette: ezért fontos a védettség elérése, eddig több mint 310 ezer ember kapta meg az első dózist és mintegy 120 ezren a második adagot is. Megkezdődött az oltás az orosz Szputnyik vakcinával 4 fővárosi kórházban.

Az emberi erőforrások minisztere arra számít, hogy oltásban Magyarország megelőzheti az uniót. Kásler Miklós a Facebookon közzétett videóban hangsúlyozta: megbízhatóak azok az oltóanyagok, amelyekre a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott.

Elhibázottnak és elkésettnek tartja a kormány járványkezelését az ellenzék által létrehozott Covid-vizsgálóbizottság. A DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum politikusai a testület első ülésén bírálták, hogy a 3600 milliárd forintos alapból a kabinet mindössze 900 milliárdot fordított valóban a gazdaság védelmére, 2500 milliárd nem az emberek megsegítésre, hanem a kormányzat holdudvarához tartozó cégekhez került. A képviselők a vállalkozások, az állástalanná vált emberek és az önkormányzatok támogatását sürgetik.

A jövő héttől automatikusan megkapják az úgynevezett védettségi igazolványt azok, akiknek beadták második oltásukat vagy igazoltan felgyógyultak a koronavírus okozta betegségből. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, azt ellenanyag-teszttel bizonyíthatja. Ez esetben a vizsgálatért 11 ezer, a védettségi igazolványért pedig 3 ezer forintot kell fizetnie.

Megkezdte a német CureVac oltóanyagának vizsgálatát az Európai Gyógyszerügynökség. Az uniós szakhatóság vizsgálja a Johnson & Johnson és a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalat oltóanyagát is.

Megnőtt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hideg idő beköszöntével. Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója elmondta: a fővárosban 86, országszerte 138 emberrel többen vették igénybe az ilyen szállásokat.

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord. A csütörtökön kezdődött markáns lehűlés miatt, az országos rendszerterhelés elérte a 7.119 megawattot, ami történelmi csúcs.

Januárban 2,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az éves maginfláció 4,2 százalékosra emelkedett a decemberi 4 százalékról. Az élelmiszerek ára decemberhez viszonyítva 1 százalékkal, egy év alatt 3,9 százalékkal nőtt.

Elsőként a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakasza újulhat meg a rakpartok gyalogosbarát átalakítása részeként - közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely azt írta: a korábbi terveket módosítva szélesítették a járdát, növelték a forgalomcsillapított szakasz hosszát, kivették a szalagkorlátot az útpálya mellől, és fák ültetését kérték.

Olaszországban formálisan is elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Mario Draghi. Az Európai Központi Bank egykori elnökének kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak.

Kilátásba helyezte Moszkva uniós kapcsolatainak megszakítását az országát érintő esetleges brüsszeli szankciókra válaszul Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Európai források szerint az unióban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyével összefüggésben.

Távozik posztjáról a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke. A 83 éves Mori Josiro, aki korábban az ország miniszterelnöke is volt, a nőkre tett megjegyzése miatt volt kénytelen lemondani.

Meghalt Chick Corea; az amerikai jazz-zongorista és zeneszerző 79 éves volt. Chick Corea 23 alkalommal kapta meg a Grammy-díjat és többször koncertezett Magyarországon is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×