eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Világháborús bomba miatt lesz felfordulás a Keleti Pályaudvar környékén

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje elmondta: a Kerepesi út 17-nél,

az egykori gumigyár területén építkezési munkálatokat végeznek, szerdán ott került elő egy robbanótest.

A tűzszerész katonák megállapították, hogy egy 1938-ban, Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos légibombát találtak. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok.

A Kerepesi úton talált robbanótest élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért

a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

Az együttműködő szervezetek, a Magyar Honvédség, a rendőrség, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Józsefvárosi Önkormányzat, valamint az érintett közlekedési társaságok a vasúti menetrend és a közutak forgalmának figyelembevételével végzik feladataikat.

A biztonsági intézkedésekre este 8 órától kell számítani. A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni – közölte a kommunikációs tiszt.

Markovics Zita kiemelte: a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

A police.hu-n azt közölték: a bomba hatástalanítása miatt péntek este fél 8-tól kiürítik a VIII. kerületi Asztalos Sándor út 7. és 8. alatti társasházat.

Ezenfelül péntek este fél 9-től szombaton hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21.45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között – közölte a rendőrség.

A Mávinform azt írja (a linken információs térképek is találhatók a lezárásról): rendőrség kiüríti és lezárja a területet, amely érinti a Kerepesi úti felüljárótól a Keleti pályaudvarról kivezető vonalszakaszt. Emiatt

a Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Keleti és Kőbánya felső között, 22.30-tól szünetel a vonatközlekedés várhatóan szombaton hajnali 1 óráig.

A forgalomkorlátozás 14 személyszállító vonat közlekedését érinti. A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy a hatósági lezárás előtti időre tervezzék utazásukat, amikor még a megszokott útvonalon, kevesebb átszállással érhetnek el úti céljukhoz. Aznap utolsó vonatként 22.20-kor, Kunszentmiklós-Tass állomásra indul az S25-ös járat, a Pécsről 19.27-kor induló, IC811-es számú Sopianae InterCity 22.14-kor pedig még beérkezhet a főpályaudvarra. Szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.

A lezárás ideje alatt: a Budapest-Győr-Hegyeshalom és a Budapest-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vonalak Keleti pályaudvar és Ferencváros, valamint a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalak közös szakaszán, a Keleti és Kőbánya felső között pótlóbuszok közlekednek néhány éjszakai vonat helyett.

A 347-es számú, Bécsből Bukarestbe közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat nem megy be a Keleti pályaudvarra, helyette Budapest-Kelenföld (menetrend szerint 22.04-kor), illetve Ferencváros állomáson (22.11-kor) tudnak fel- vagy leszállni az utasok. Ferencvárosból pótlóbusz szállítja a Keletiig a Bécs irányából érkezőket. A Békéscsaba, Bukarest irányába utazókat a Keleti melletti parkolótól (Thököly út) 23.10-kor induló pótlóbusz szállítja Kőbánya felsőre, ahol fel tudnak szállni a nemzetközi gyorsvonatra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×