eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: forrás: Facebook

Begyógyítják a Szépvölgyi-erdő csúf tájsebét – fotók

Most elbontott, félbehagyott víkendházak alapjai, murvás parkolók, illegális szemétlerakók vannak a területen.

Bardóczi Sándor, Budapest főépítésze számolt be a Facebookon arról, hogy a Szépvölgyi erdő egy korábban félig-meddig beépített, több murvás parkolóval tűzdelt területet visszaadnának a természetnek.

„A Szépvölgyi erdőben van egy vegyesen fővárosi és II. kerületi tulajdonban lévő terület, beékelődve az erdőbe, ahol egykor víkendházakat kezdtek el építeni, de ez pár ház felhúzása után abbamaradt – írja bejegyzésében. –

Vélhetően a szennyvíz elvezetését nem tudták megoldani, így a már felhúzott épületeket is lebontották az alapokig. Vannak itt murvás parkolók is,

azok anno a telkekhez épültek, de ma leginkább driftelni jár fel oda a tesztoszteron, illetve illegális hulladékot szokása oda lepakolni az »úri közönségnek«.

Ezt mostanra eléggé megelégeltük. Van egy tervünk, amit egy Interreg projekt keretében kezdünk most el megvalósítani együttműködésben a II. Kerület Önkormányzatával. A terv lényege, hogy a területet megtisztítva, a parkolók jó részét felszámolva visszaadjuk azt a természetnek, őshonos fajokból elegyes erdőt telepítünk, tanösvényt alakítunk ki, lezárjuk az utat a gépjárműforgalom elől, és elérjük, hogy a 65-ös busz ne csak esetlegesen, hanem mindig felmenjen a Szépvölgyi-dűlőig, hogy a kirándulók inkább a közösségi közlekedést válasszák.”

Szépvölgyi-erdő
Megújulásra váró elhanyagotl rész a Szépvölgyi-erdőben – forrás: Facebook (Bardóczi Sándor)

A főépítész azt írja, természetvédelmi szempontból is jelentős részek is esnek az elhanyagolt területre, lesz ivókút és erdei játszótér is a tanösvény mellett. „Aszfaltot bontunk, szegélyeket, parkolót számolunk fel, erdei gyalogutat alakítunk ki – sorolja –, hiszen a nyeregből nagyon sok kedvelt kirándulóhely elérhető.”

A Szépvölgyi erdőben van egy vegyesen fővárosi és II. kerületi tulajdonban lévő terület, beékelődve az erdőbe, ahol...

Közzétette: Sándor Bardóczi2021. január 13., szerda

Mint írja, a lejjebb található parkolók rendbetételével váltják ki ezeket a feljebb megszűnő parkolókat, de a cél az, hogy ne autóval érkezzenek ide az emberek. Beszáolója szerint az első fázist az Európai Unió Urb for Dan interreg pályázata támogatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×