eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Budapest, 2017. március 13. Az óbudai Szentlélek tér a főváros III. kerületében. Több BKK autóbusz végállomása, valamint a H5-ös HÉV megállója által alkotott fontos közlekedési csomópont. Mögötte a Zichy-kastély most felújított két melléképülete, amelyek egyikében helyet kapott a budapesti Vasarely Múzeum is. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Rehabilitálják Óbuda kapuját, méltó arculatot kap a Szentlélek tér

A jelenleg elhanyagolt területek megszűnnek, januárban a pavilonokat elbontják, a tervek szerint a műemléki környezethez illő kép várja majd az erre járókat.

A III. kerület egyik legnagyobb forgalmú csomópontja, Óbuda kapuja, a Szentlélek tér jelenleg nem a legszebb arcát mutatja – idézi az önkormányzat közleményét a Pestbuda.hu. Ezért Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat úgy határozott, hogy a mostani állapotot rendezi, a területet az itt naponta megforduló több tízezer ember számára élhetőbbé, szebbé és szolgáltatásaiban is vonzóbbá teszi.

Mint olvasható, a III. kerületi önkormányzat augusztus végén pályázati felhívást tett közzé, hogy az idén lejáró szerződések helyébe új, a mai kor igényeinek megfelelő és a műemléki környezethez illő területhasználati szerződést kössön. A pályázatok október közepi benyújtási határidejére négy pályázat érkezett, majd az azt követő egy hónapos hiánypótlási időszak végére három pályázat maradt versenyben.

Azt is közölték, hogy a pályázat keretében a leendő tér kereskedelmi funkcióin kívül a terület fenntartására, a környezetbe illő építészeti megvalósításra, a nyújtani kívánt szolgáltatások biztosítására vonatkozó elképzelések mellett számos zöldterületi, műszaki és közművi tervet, nyilatkozatot kellett benyújtani. Természetesen a terület használatáért fizetendő ár is fontos szempont a bírálat során.

A pályázat győzteséről és az általa készített koncepcióról döntés várhatóan januárban születik

– derül ki az Óbuda.hu írásából.

Mint fogalmaznak, a tér megújulása együtt jár a jelenlegi állapot megszüntetésével és az új megépítésével. Emiatt néhány hónapig az óbudaiak és az erre járók türelmét, megértését kérik. Az írásból kiderül, hogy a teret most uraló pavilonsor üzemeltetésére a pavilonok tulajdonosainak december 31-ig volt szerződés szerint idejük,

2021 januárjában a jelenlegi pavilonokat elbontják,

a leendő nyertes pályázó pedig a döntést követően fogja építési ütemtervét meghatározni.

Azt ígérik, hogy az átváltozás átmeneti kellemetlenségei után Óbuda kapuja méltó arculatot és környezetet nyer, a jelenleg elhanyagolt, beláthatatlan területek megszűnnek, a szolgáltatások bővülnek, az erre járók pedig esztétikus környezettel találkoznak a téren és környékén. Az önkormányzat célja, hogy „igazi találkozóponttá váljon a Szentlélek tér és környéke.”

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×