eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Kezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása Magyarországon, közölte a kormányfő – a nap hírei

Minden részletében átszervezik az egészségügyet – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Erre az évre 8-9 százalékos költségvetés hiánnyal számol a Pénzügyminisztérium.

December 27-től kezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása, 35 ezer ember számára érkezik oltóanyag Magyarországra - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: az oltás ingyenes és önkéntes lesz, első körben a megyei kórházakban, a Dél-pesti Centrum Kórházban oltják majd be az egészségügyi dolgozókat.

Több mint 200 ezren regisztráltak már a vakcinainfo oldalon – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: folyamatosan, több adagban érkeznek majd az oltóanyagok Magyarországra, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek.

Az elmúlt 24 órában, 187 koronavírusos beteg halt meg, és újabb 4428 embernél igazolták a kórokozót Magyarországon. 7.335 embert ápolnak kórházban, és 564-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja 198 ezret. A járvány kezdete óta csaknem 296 ezren kapták el a vírust, több mint 7700-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt: tisztázza, pontosan, kikre terjed majd ki a pedagógusok körében bejelentett újabb ingyenes tesztelés. Az érdekképviselet félreérthetőnek tartja a köznevelési államtitkár bejelentését, amelyből nem derül ki, hogy a nevelést-oktatást segítő és a technikai dolgozókra is kiterjed-e a szűrés.

Minden részletében átszervezik az egészségügyet – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós hangsúlyozta: ki kell építeni az általános betegellátási rendet az alapellátástól a megyei kórházakig, biztosítani kell az öt legsúlyosabb népegészségügyi jelentőségű betegségcsoport ellátását és újra kell szervezni a magyar járványügyi rendszert.

Az igazságügyi miniszter szerint január elsejére visszamenőleg lehet majd eljárást indítani, ha később bebizonyosodik az Európai Unió bíróságán, hogy mely részén ellentétes az uniós joggal a jogállamisági mechanizmusról elfogadott rendelet. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről.

November végéig meghaladta a 3.298 milliárd forintot a költségvetés hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium. Az idei évre tervezett deficit a GDP-arányában 8-9 százalékosra várható. A tárca szerint a hiány mértéke a koronavírus-járvány hatása, és a gazdaságvédelmi intézkedések eredménye.

A Galvani hídhoz kapcsolódó úthálózatról szóló döntés elhalasztását kéri a főpolgármester a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Karácsony Gergely szerint a Budapest Fejlesztési Központ társadalmi egyeztetése hatástalannak bizonyult, mert kevés embert ért el, és nem sikerült társadalmi konszenzust kialakítani.

Továbbra is lépéseket sürget a légszennyezettség visszaszorításáért a Párbeszéd. Az ellenzéki párt az ingyenes parkolás megszüntetését várja a kormánytól. Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, a Párbeszéd elnökségi tagja azt is kérte, hogy a veszélyhelyzet idejére tegyék ingyenessé az M0-s használatát, illetve hogy Budapesten és a főváros környéki településeken ingyen lehessen kerékpárt szállítani a MÁV járatain.

Romániában megegyeztek a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról a koalícióra készülő pártok vezetői. Az új jobbközép kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek 3 minisztere és egy miniszterelnök-helyettese lesz.

Üdvözölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kormányzati szerephez jutását a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalán úgy fogalmazott: Magyarország a minél jobb kapcsolatokban érdekelt Romániával.

Svédország kész feloldani a 26 éve elsüllyedt Estonia komphajó roncsainál elrendelt merülési tilalmat. A közelmúltban készült dokumentumfilm szerint a hajótesten négyméteres lék látható. Ez megkérdőjelezi a hivatalos vizsgálat eredményét, amely szerint az észt hajónak konstrukciós hiba miatt vált le az orra a hatalmas hullámzásban a Balti-tengeren. Az 1994. szeptember 28-án bekövetkezett katasztrófa 852 ember életét követelte.

Svájcban engedélyezte a melegházasságot a szövetségi parlament. Az érintettek eddig bejegyzett élettársi kapcsolatban élhettek, ami nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosításkor és az örökbefogadáskor, mint a heteroszexuális pároknak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×