eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Vásárló egy könyvesboltban a szinte teljesen elnéptelenedett nyíregyházi Nyír Plaza Bevásárlóközpontban 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének lelassításához fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatértek, és aki teheti, maradjon otthon, és mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Egyre nagyobb bajban a plázák boltüzemeltetői

A plázákban egyre több üzletnek jelent súlyos gondot a bérleti díjak kifizetése. Még 2020-ra sem tudott megállapodni mindenki arról, hogy milyen kedvezményeket kap a koronavírus járvány miatt elmaradt forgalom és bevételkiesés után, az pedig végképp bizonytalan, hogy mi lesz jövőre.

A járvány ellehetetlenítette a plázák üzleteinek működését, technikailag szinte mindenki csődbe ment két hónapra - ezt a bevásárlóközpontok, plázák üzemeltetői is elismerik.

Ugyanakkor nincs egységes bérletidíj-kedvezmény. Csordás Norbert, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete szóvivője az InfoRádióban elmondta, minden érintett külön-külön próbálkozott részeredmények elérésével, de a sikeresség számos tényezőtől függött, például attól, hogy egy bérlőnek hány üzlete van egy adott helyen.

"Az esetek nagy részében van valamilyen egyezség, de

nem mindenhol zárult le az alku, még a tavasz vonatkozásában sem"

- tette hozzá.

Az érdekvédelmi szervezet szerint ha nem születik megoldás, akkor nagyon sok vállalkozás nehéz helyzetbe kerülhet, mert azt már most látják, hogy így is több évre kihat a 2020-as válságidőszak.

"Március közepétől négy hónap teljes mértékben kiesett, a forgalom lenullázódott. Azt követően nyáron 35 százalékos volt a visszaesés, szeptembertől viszont ennél nagyobb, 50 százalékos.

Az egész évet tekintve 35-40 százalékos visszaesésről fogunk tudni beszélni."

A bevásárlóközpontok, plázák bérleti díjait euróban fizetik, mivel ezek döntően külföldi cégek tulajdonában vannak. A forint gyengülése közben plusz kiadásokat jelentett, az egyesület ezért azt szeretné, ha – akár a kormány segítségével is – fixálnák az elmúlt két év átlagos euróárfolyamának megfelelő bérleti díjakat addig, amíg a vállalkozások talpra nem állnak. Az elképzelések szerint a bérbeadók így kiesett bevételeit akár társasági vagy iparűzési adó elengedésével csökkenthetnék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×