eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Egészségügyi szakdolgozók ezrei indulnának külföldre

A szakdolgozói kamara 87 óra leforgása alatt 30 ezer érintettet elért egy kérdőívvel, amely az orvosbértörvény után érdekes képet fest.

Azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.

Balogh Zoltán elnök az InfoRádiónak elmondta, még a jogszabály megszavazása előtt online felmérést indítottak, amiből az derült ki, hogy

a szakdolgozók harmada elhagyná a pályát a változások miatt.

Ez pedig veszélybe sodorná a hazai egészségügyi ellátást.

"Több mint 30 ezer kolléga válaszolt a 87 órán át elérhető kérdőívünkre. A válaszadók jelentős része közalkalmazottként tevékenykedik, ez 20 ezer kollégát jelent. A válaszadók harmada jelezte, hogy nem írja alá az új, szolgálati jogviszonyról szóló megállapodást, 6 százalék jelezte, hogy aláírja, és mintegy 60 százalék bizonytalan" – vázolta a helyzetet Balogh Zoltán.

Szerinte a pályaelhagyáson gondolkodóknak ha csak egy kis része is valóra váltja tervét, az "nehéz ellátási helyzetet teremt az egészségügyben".

Ugyancsak jelentős volt azok száma (3700 fő), akik a magánegészségügy felé kacsintanának a közalkalmazotti jogviszonyból, és

csaknem háromezren jelezték: irány külföld.

Nem kevesen azon is töprengenek, hogy vállalkozói jogviszonyban folytatnák, majdnem kétezren.

Ellenlépésként a kamara elnöke jogbiztonságot teremtne. A szervezet törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy az új szolgálati jogviszony ne vonatkozzon a szakdolgozókra. Az a javaslat, hogy várják meg, az orvosi körben hogyan működik ez a rendszer, és esetleg finomításokkal vonatkozzon később a szakdolgozói rendszerre.

"Járványügyi helyzetben egy egyébként is foglalkoztatási anomáliákkal küzdő rendszerben nem lehet ilyen markáns változást néhány hónap alatt megvalósítani úgy, hogy ne sérüljenek a szakdolgozók érdekei és szerzett jogai" – mondta Balogh Zoltán. Levelüket megküldték az illetékes minisztériumoknak, és várják, hogy a folyamat "jobb irányt vegyen".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×