eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

A sikeres pályázatok ellenére sem állt meg a háziorvosok számának csökkenése

Az egyik állami szervezet szerint 468, a másik szerint 542 betöltetlen praxis van már az országban.

A történelmi jelentőségű orvosi béremelésből a háziorvosok kimaradtak, de kaptak ígéretet a bérrendezésre. Szükség is lenne rá, mert folytatódott a háziorvosok eltűnése a rendszerből. Míg 2010-ben 176, tavaly októberben 399, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt, addig idén októberben már 468 az Állami Egészségügyi Ellátó Központ listája szerint – írja az mfor.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint már 542 a betöltetlen praxis. Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak.

A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Összesen 145 pályázat érkezett az év során a NEAK-hoz, végül 136 orvossal (108 háziorvossal és 28 fogorvossal) kötöttek támogatási és finanszírozási szerződést. A 108 szerződött háziorvos közül 76 nő és 32 férfi. Átlagos életkoruk 41,4 év, míg a jelenlegi átlagos háziorvosi életkor meghaladja az 58 évet.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×