eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Egy férfi csomagot vesz ki a Magyar Posta csomagautomatájából egy Váci úti bevásárlóközpontnál Budapesten 2014. július 31-én. Az automata csomagok átvételére használható jelenleg, később küldésre is. Egy-egy automata 76 rekesszel rendelkezik, három méretben. A posta július végén 9 új automatát állított üzembe az egyik áruházlánc üzleteinél, így már országszerte 35 működik.
Nyitókép: MTI/Marjai János

A járvány a karácsonyi rendeléseket is érintheti - fontos tippek

Felkészült a posta és az adóhatóság a karácsonyi nemzetközi forgalomra, a két szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az interneten vásárlóknak sok esetben a vámkezelésre is gondolniuk kell.

Felkészült a Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a karácsonyi nemzetközi forgalom miatti többletfeladatokra, a külföldről interneten vásárolt ajándékokat érdemes minél előbb megrendelni - hívta fel a figyelmet a Magyar Posta Zrt. logisztikai üzemeltetési igazgatója. Varga János elmondta: a karácsonyi időszakban a távol-keleti országokból érkező áruk szállítási ideje 6-8 hét is lehet, és ezt növelheti az útvonalak és szállítási módok koronavírus-járvány miatti esetleges változása. Az Európai Unió országaiból jellemzően 1-2 hét a szállítási idő.

A járvány miatt ebben az évben kiszámíthatlanná vált az EU-n kívüli országokból érkező, árut tartalmazó küldemények szállítási ideje,

ezért éves szinten 20 százalékkal alacsonyabb forgalomra számít a posta ezeknél a küldeményeknél - jelezte az igazgató.

Teleki József, a NAV repülőtéri igazgatóságának igazgatója ismertette: a legtöbb külföldről rendelt termék továbbra is Kínából származik, és ezek többsége közönséges levélküldeményként érkezik Magyarországra. Ezeket a szabályok szerint postaládába kézbesítik, gyakorlatilag azonban az árutartalmú levelek sok esetben méretük és alakjuk miatt nem férnek bele a postaládába - mondta a logisztikai üzemeltetési igazgató. Kínát a sorban az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong. Ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly 83 ezerszer vámkezelt Európai Unión (EU) kívüli országból feladott postai csomagokat, ez a szám idén már most eléri az 57 ezret.

Korábban papíralapú értesítést kaptak a címzettek, hogy a postán vehető át a küldemény. Egy idén bevezetett fejlesztés eredményeképpen

a papíralapú értesítés helyett SMS-ben vagy e-mailben küldenek értesítést,

ha a címzésen szerepel a címzett telefonszáma vagy e-mail-címe - tette hozzá.

Tapasztalatok szerint az új értesítési módszert szeretik az ügyfelek, a posták szerint pedig egyre kevesebb esetben volt szükség papíralapú értesítő használatára. Javult a kézbesítés sikeressége is és az ügyfelek előbb jelentkeznek a küldeményekért, mint a papíralapú értesítésnél.

Varga János kitért arra, hogy érdemes többletszolgáltatásként nyomon követést is kérni, így az ügyfél naprakész tájékoztatást kap küldeménye várható érkezéséről, ingyenes szállítás esetén viszont a csomag útját nem lehet nyomon követni.

A Magyar Posta a kézbesítés időtartamáért felelős, a posta a nemzetközi központjába való beérkezés, illetve a vámkezelés után jellemzően 2-3 napon belül kézbesíti a küldeményt - hangsúlyozta.

A vámkezelés folyamatáról Teleki József elmondta: a vámköteles termékek esetében vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. Ha ezzel a postát bízzák meg a címzettek, akkor a NAV a posta által benyújtott vámkezelési indítványt átlagosan 23 perc alatt feldolgozza.

  • Az interneten cégtől (webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek,
  • 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek,
  • 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni.

Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euróig nem kell vámot és adót fizetni. A küldemény 150 euróig vámmentes, de áfaköteles, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, efölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot kell megfizetni.

A NAV repülőtéri igazgatóságának igazgatója kifejtette, a vámhivatal feladata az ellenőrzés is, a csomagok több mint 90 százalékát felbontás nélkül, röntgennel vagy kutyás vizsgálattal ellenőrzik.

Hozzátette, hogy számos termék behozatalához egyedi engedély, igazolás kell. Gyakori, hogy az interneten vásárlók engedély nélkül rendelnek meg például ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket, amelyeket a szakhatóság véleménye alapján le kell foglalni, vagy vissza kell küldeni külföldre - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×