eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2020. szeptember 30-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta a városligeti módosításokat és a turisztikai segítségnyújtást

A Városligeti Építési Szabályzat változtatásait annak ellenére fogadták el, hogy már ismert volt, egy kedden közzétett kormányrendelet hatályba lépése után a főváros nem módosíthatja a vonatkozó építési szabályokat. Egyebek mellett döntöttek a turisztikai vállalkozások megsegítéséről is.

Megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítását szerdán a Fővárosi Közgyűlés: 18-an támogatták, 10-en ellenezték a javaslatot, egy képviselő pedig tartózkodott. Az előterjesztés felidézi, hogy a meg nem kezdett kivitelezésű nagylétesítmények, azaz az új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint egyes kiszolgáló, kiegészítő rendeltetésű önálló vendéglátó és kereskedelmi létesítmények építési helyét szünteti meg a módosítás. A cél, hogy a tervezett épületek helyén teljes értékű zöldfelület alakulhasson ki elsődlegesen közparki funkcióval.

Az elfogadott javaslat - egyebek mellett - pontosítja a területi hatályt, a vendéglátó teraszok, méretét és elhelyezését, a park növényállományának védelmében módosítja az előrírásokat, kiegészül a megújuló energiaforrásra vonatkozó előírásokkal és talajszonda elhelyezéséről is rendelkezik.

A közgyűlés elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester indítványát, amely a Kós Károly sétány "főúthálózati szerepköre" megszüntetésének közlekedési feltételei közé emeli be azt, hogy

a Szegedi út és a Nagy Lajos király útja között közvetlen közúti kapcsolatot teremtsenek a vasúti sínek "különszintű keresztezésével".

A javaslat elfogadása előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a közgyűlés mostani döntése jogszerűtlen, mivel az ellentétes a témában kedden született kormányrendelettel. Emlékeztetett arra: a miniszterelnök korábban arra tett ígéretet, hogy azok az épületek nem készülnek el a Városligetben, amelyeket a főváros nem szeretne, ennek megfelelően nem is kezdődtek el építkezések a területen. Láng Zsolt hozzátette, hogy a kormány tárgyalni szeretne arról, miként lehet európai szinten is kivételes módon megújítani a Városligetet. Kiemelte, nem értik a városvezetés miért fél az egyeztetéstől és miért akarja egy életre lezárni a terület rendezésének kérdését.

Karácsony Gergely a közgyűlés ülése előtti utolsó pillanatban megjelent kormányrendeletre az ülés előtt a Facebookon úgy reagált, hogy azzal a kormány újranyitja a "Városliget-csatát", megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. A közgyűlés ülésén a Városliget további beépítése ellen emelt szót Horváth Csaba (MSZP), a XIV. kerület; Niedermüller Péter (DK), a VII. kerület és V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere.

Karácsony Gergely zárszavában úgy fogalmazott: a városvezetés nagyvonalú kompromisszumot ajánlott a kormánynak azzal, hogy hagyták a Városligetben már elkezdett beruházások befejezését. A főpolgármester szerint több engedményt már nem tudnak tenni, elvi alapvetésük ugyanis, hogy a Városligetet nem lehet beépíteni. Megjegyezte,

a főváros korábban elfogadott stratégiája szerint minden hasonló fejlesztést a rozsdaövezetben kellene megvalósítani, ráadásul nem tömbösítve, hanem a városban elszórtan létrehozva.

"Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A Ligetben nem kezdünk új építkezést" - írta a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdai Twitter-bejegyzésében. Fürjes Balázs úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről, és egyszer támogatni fogja a PeCsa (Petőfi Csarnok) helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel.

Kedvezmény a turisztikai mikro- és kisvállalkozásoknak

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel kedvezményes bérleti és közterület-használati díjjal segítik Budapesten a turisztikai ágazat mikro- és kisvállalkozóit, valamint a taxisok is engedményt kapnak a drosztdíjból - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A fővárosi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok bérleti díjából adandó kedvezményt az árbevétel-csökkenés arányában határozzák meg. Ennek feltétele, hogy a bérlőnél augusztus végéhez képest érdemi elbocsátások ne legyenek. A kedvezmény maximális mértéke 90 százalék. A fővárosi területeken a vendéglátóteraszok után fizetendő közterület-használati hozzájárulásból 2021. március 31-ig 90 százalékos kedvezményt adnak. A taxik drosztdíjaiból 70 százalék kedvezményt nyújtanak, úgy, hogy a csökkentést a jövő évi díjból vonják le.

A Fidesz-KDNP-frakció módosító javaslatára a testület felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén kezdeményezzen rendeletmódosítást annak érdekében, hogy

a taxisok az idén kapjanak felmentést a tíz évnél régebbi gépjárművük kötelező cseréje alól.

A Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést a képviselők egyhangúlag támogatták.

A közgyűlés döntése előtti vitában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, a városvezetés azt követően nyújtotta be a koronavírus-járvány gazdasági hatásait elsőként kezelő javaslatát, hogy a kormánypártok egy 95 százalékban megegyező tartamú indítvánnyal álltak elő. Hangsúlyozta, mérhetetlenül antidemokratikusnak tartják, hogy a városházi többség nem engedte napirendre venni a Fidesz-KDNP javaslatát.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a város már régóta helyiségbérleti kedvezményekkel segíti a turisztikai szektorban dolgozó vállalkozásokat. Szólt arról is, a főváros elsődlegesen nem a vállalkozásokat, hanem közvetlenül a munkavállalókat kívánja segíteni, ezért határoztak meg 90 százalékban azt a határt, ameddig a segítségre pályázóknak meg kell tartaniuk alkalmazottaikat.

A Fővárosi Közgyűlés - 27 igen szavazattal, 1 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett - jóváhagyta a hivatásturizmus fejlesztését célzó stratégiai együttműködési keretmegállapodás megkötését. A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, a Magyar Kongresszusi Iroda Kft., valamint a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. között létrejövő együttműködés célja a főváros nemzetközi pozíciójának megőrzése és erősítése, továbbá minél több nemzetközi konferencia Budapestre vonzása.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, a fővárosban realizálódik az összes magyarországi hivatásturisztikai, ezen belül az üzleti rendezvények 73 százaléka. A konferenciavárosok ranglistáján 2019-ben Budapest a 20. helyet foglalta el a világ 400 rangos konferenciahelyszíne közül.

Társadalmi vitára bocsátják a fővárosi önkormányzat integrált fejlesztési programjának első tervezetét - döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Karácsony Gergely jegyezte előterjesztést 19 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Mint az elfogadott javaslatban olvasható, a következő hétéves európai uniós pénzügyi ciklus tervezésének részeként a következő hónapokban Magyarország kormánya is megkezdi a kohéziós források hazai elosztását keretező partnerségi megállapodás és operatív programok tervezeteinek társadalmi egyeztetését. A fővárosi önkormányzat számára fontos cél, hogy a következő hónapok nemzeti szintű forrástervezése során érvényesítse érdekeit, és legalább akkora támogatást tudjon elérni a város számára, mint ami az előző, 2014-2020-as időszakban is rendelkezésre állt.

Ennek érdekében készült el a főváros integrált fejlesztési programjának első tervezete, amely azokat az elkövetkező hét évben megvalósítani tervezett fővárosi önkormányzati, és az önkormányzati tulajdonnal érintett gazdasági szervezetekhez kapcsolódó projektjavaslatokat tartalmazza, amelyek a hazai operatív programokon és az Európai Helyreállítási Terv finanszírozási eszközein keresztül támogathatók lehetnek.

A terv mintegy 600 milliárd forint értékű stratégiai fejlesztési portfoliót tartalmaz vissza nem térítendő és visszatérítendő forrásfelhasználási lehetőséggel is számolva.

A támogatási intenzitásokra vonatkozó részletes szabályozás még nem ismert, ennek hiányában a projektek jellege alapján a terv - a korábbi tapasztalatok alapján - átlagosan 20 százalék önerő rendelkezésére állásával számol.

A stratégiai projekteken kívül a program további 612 milliárd forint beruházási értékű projektállományt tartalmaz - írták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×