eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Judit: ez egyszerű zsarolás

Elfogadhatatlan az új EU költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat, amely az uniós szerződések egyoldalú módosítását jelenti - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter.

"Nem lehet a jogállamiságot úgy védeni, hogy közben a legelemibb jogállamisági alapelveket rúgjuk fel. Ez nem a jog uralma, hanem egyszerű zsarolás" – írta a tárcavezető közösségi oldalán.

Varga Judit emlékeztetett arra, hogy a jogállamiság közös érték, amelyet az Európai Unióról szóló Szerződés 7. cikke véd. Újabb jogállamisági mechanizmusok létrehozásához a tagállamok egyhangú döntésére és a szerződések módosítására van szükség. Az állam- és kormányfők júliusi megállapodása ennek megfelelően nem jogállamisági, hanem költségvetési védelmi mechanizmus létrehozásáról döntött – tette hozzá.

Minél hamarabb segítséghez kell juttatni azokat a tagállamokat, amelyeknek erre a legnagyobb szüksége van. A javaslat a gyors és hatékony fellépést veszélyezteti azzal, hogy újra megnyitja az állam- és kormányfők júliusi megállapodásával már lezárt kérdéseket. Ez a "fukar" tagállamok célja, amelyek valójában sohasem akarták támogatni az európai gazdaságok talpra állítását - írta a miniszter.

‼️Az új költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat az uniós Szerződések egyoldalú...

Közzétette: Varga Judit2020. szeptember 29., kedd

"Támogatjuk az uniós költségvetés védelmének erősítését. A német javaslat azonban erre alkalmatlan. Vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, és egy valóban költségvetési védelmi eszközről kell folytatni a tárgyalásokat" - olvasható Varga Judit Facebook-bejegyzésében.

A kiszivárgott jelentés szerint a német soros elnökség fordított minősített többség szerinti szavazást javasol az uniós pénzek jogállamisági feltételekhez kötésénél.

Címlapról ajánljuk
Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

A legújabb, legfejlettebb mesterséges intelligencia-funkciók továbbra is a csúcskategóriás készülékek privilégiumai maradnak – mondta az InfoRádióban a hwsw.hu informatikai szakportál újságírója. Koi Tamás hozzátette: még jó ideig csak azok számára lesznek elérhetők ezek a funkciók, akik a legmodernebb, legdrágább telefonokat vásárolják meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×