eur:
392.45
usd:
362.61
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kövér László házelnök (b) beszédet mond az Esterházy-díjak ünnepélyes átadásán az Országház Felsőházi üléstermében 2018. március 20-án. Az Esterházy János kultuszának ápolásáért Marek Jedraszewski krakkói érsek és az alsóbodoki Esterházy-emlékhely létrehozásáért Paulisz Boldizsár vehette át az Esterházy-díjat.
Nyitókép: Máthé Zoltán

A kormányt kérdezik a képviselők a parlamentben

A Ház előző héten kezdődött ülésének zárónapja délelőtt 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az Országgyűlés plenáris ülése 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Ezeket követően - mivel ez az úgynevezett „b” hét a parlamentben - viták és szavazások nem lesznek, csak azonnali kérdések és kérdések. A legfőbb téma várhatóan most is a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelése lesz, ahogyan múlt héten, amikor Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt napirend előtt.

Az MSZP múlt héten látszatintézkedések helyett valódi kormányzást, az LMP pedig válságkezelő programot követelt a Parlamentben. A Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció a tesztek ingyenessé tételét szorgalmazta. Az előbbi felvetette az alapjövedelem bevezetésének ötletét is. A Jobbik szerint a járványügyi válsághelyzet végéig kell meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot.

Az Országgyűlés mai ülése szokás szerint napirend utáni felszólalásokkal zárul. Ezek sorában Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője megemlékezik Tóth Balázsról, a párt kőbányai önkormányzati képviselőjéről, aki a napokban, tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Plenáris ülés egyébként már nem lesz a héten, a bizottságok azonban tovább dolgoznak. Az igazságügyi bizottság már ma délelőtt összeül, hogy megtárgyalja a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét szűkítő törvénymódosítási javaslatot.

Kedden a honvédelmi és rendészeti bizottság meghallgatja Pintér Sándor belügyminisztert, Benkő Tibor honvédelmi minisztert és Góra Zoltánt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatóját a koronavírus-járvány és az illegális bevándorlás kezeléséről, illetve a vértesszőlősi mentőhelikopteres balesetről. A belügyminisztert kedden a Nemzetbiztonsági Bizottság is meghallgatja, de nemcsak őt, hanem Bárdos Szabolcs dandártábornokot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgató-jelöltjét is. Ez természetesen zárt ülés lesz, ahogyan a külügyi és a nemzeti összetartozás bizottságé is, amelyeken egy nagykövet-jelölt vendégeskedik majd. A kulturális bizottság tagjai szintén kedden találkoznak, hogy vitázzanak egyet a médiahatóság költségvetésének növeléséről és a vagyonkezelő alapítványokról. A Költségvetési Bizottságban az ellenzék megpróbálja keresztül vinni a Magyar Evangéliumi Testvérközösség állami támogatásáról szóló módosítási javaslatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×