eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Visszatérnek a szigorú határátlépési szabályok a járvány miatt - a nap hírei

Látogatási és kijárási tilalmat vezetnek be újabb három fővárosi fenntartású idősotthonban. Harckészültségbe helyeztette a fehérorosz hadsereg állományának felét az államfő.

Visszatérnek a korábbi szigorú határátlépési szabályok szeptembertől a koronavírus-járvány miatt - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: külföldi állampolgár nem léphet be az országba, a hazatérőknek pedig 14 napig karanténba kell vonulniuk. Ez alól két negatív teszttel lehet mentesülni. A szigorítást a politikus azzal indokolta, hogy a helyzet Európa-szerte romlik, a hazai új fertőzések többsége külföldi eredetű, és a cél a behurcolás megakadályozása.

A kormánytagok, politikusok maguk hozhatják nyilvánosságra, ha megfertőződtek koronavírussal vagy karanténba kerültek, erről nincs központi nyilvántartás - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: neki mindkét tesztje negatív lett. Varga Judit igazságügy miniszternek még csak az első negatív tesztje van meg, ő a megfertőződött Trócsányi László fideszes európai parlamenti képviselő miatt került karanténba. Korábban Hollik Istvánnál, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatójánál igazolták a vírust. Az ő kontaktjaiként került karanténba több kormánytag, illetve kormánypárti politikus.

Látogatási és kijárási tilalmat vezetnek be újabb három fővárosi fenntartású idősotthonban a járványveszély miatt. Gy. Németh Erzsébet, a területért felelős főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy egyik fővárosi intézményben sincs jelenleg aktív koronavírusos fertőzött.

A május-júliusi időszakban 4,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, az állástalanok átlagos létszáma pedig 224 ezer. Egy hónap alatt 0,5 százalékponttal csökkent, míg egy év alatt 1,1 százalékponttal emelkedett a munkanélküliség. Az egy évvel korábbinál 79 ezerrel dolgoztak kevesebben.

Megkezdte egy japán jenben jegyzett államkötvény-értékesítés előkészületeit a magyar állam. A Portfolio azt írta: az úgynevezett Szamurájkötvény egy része zöld kötvény lesz, amelynek befolyó bevételeit környezetvédelmi célokra fordítja Magyarország.

Egy hónapon belül megkapják a megígért 500 ezer forintot a hátrányos helyzetű településeken tanító pedagógusok - mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely jogosnak nevezte azt az igényt, hogy ne csak a nevesített településeken dolgozók kapjanak többletjuttatást, de hozzátette: a döntéskor az iskolák besorolása már adott volt.

A Kúria döntése értelmében nem lehet jelölőszervezet Tiszaújvárosban és környékén a Jobbik az időközi országgyűlési képviselőválasztáson. A testület ezzel jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát. Ellenzéki politikusok tiltakoztak a döntés ellen és kitartanak közös jelöltjük, Bíró László indítása mellett.

Társadalmi konzultáció és szakmai vélemények alapján, a tanév elején megnövekedő közlekedési terhelés figyelembevételével dönt majd a főváros az ideiglenes biciklisávokról. Ezt Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes közölte, miután Fürjes Balázs fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkár arra kérte a főpolgármestert, hogy szüntesse meg a forgalmas főútvonalakon kialakított sávlezárásokat.

Már csaknem 24 millió 400 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban. Már több mint 830 ezer ember halt meg a koronavírus okozta betegségben, 16 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

A járványhelyzet romlására hívta fel a figyelmet az őszi és a téli hónapokban a német kancellár. Angela Merkel hangsúlyozta: a világnak valószínűleg meg kell tanulnia tartósan együtt élni a koronavírussal, ezért nagyobb óvatosságra van szükség.

Az osztrák kancellár szerint jövő nyárra állhat vissza az élet a normális kerékvágásba a koronavírus-válság után. Sebastian Kurz nem zárta ki egy újabb zárlat lehetőségét. Hangsúlyozta: csak kipróbált, biztonságos vakcinát fognak használni Ausztriában a koronavírus ellen.

Harckészültségbe helyeztette a fehérorosz hadsereg állományának felét az államfő. Aljakszandr Lukasenka arra hivatkozott, hogy a Nyugat fenyegeti az országot. Az elnök közölte: megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel: a két ország hadserege közös alakulatokat vethet be.

Enyhültek Alekszej Navalnij mérgezéses tünetei. Az orosz ellenzéki politikust kezelő berlini klinika közölte: a páciens nincs életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és még mindig mesterséges kómában tartják. A német orvosok nem zárják ki, hogy a súlyos mérgezés maradandó hatásokkal jár.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×