eur:
393.12
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megemelte a hiánycélt a pénzügyminisztérium - a nap hírei

Jelentősen megemelte a hiánycélt a pénzügyminisztérium. Az MSZP elnöke szerint még az idén megállapodhatnak a választási együttműködés részleteiről az ellenzéki pártok. Az első német klinikai eredmények szerint megmérgezhették Alekszej Navalnijt. A nap legfontosabb hírei augusztus 24-én.

Az eredetileg tervezettnek akár több mint duplája, a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet a költségvetési hiány idén - közölte a pénzügyminisztérium.A tárca közleménye szerint ennek hátterében a járvány elleni védekezés- valamint a gazdaságvédelmi intézkedések költségei, illetve a gazdaság visszaesése miatt elmaradt állami bevételek állnak.

Elosztotta a munkaerőpiaci támogatási alap nagy részét a tagállamok között az Európai Bizottság. A javaslat 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szól, Magyarország és Portugália ügyében még nincs döntés. Ezek a kölcsönök ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány miatti intézkedések költségeit.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint még az idén megállapodhatnak a választási együttműködés részleteiről az ellenzéki együttműködés pártjai, jövő őszre pedig a jelölteket is kiválasztják. Tóth Bertalan az InfoRádió Aréna című műsorában felidézte: a két hete megszületett hatpárti megállapodás értelmében mint a 106 választókerületben közös jelöltet indítanak. Elmondta: mindenképp lesz közös miniszterelnök-jelölt, akkor is, ha Karácsony Gergely nem vállalja ezt.

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság az MSZP természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit. A testület indoklása szerint a kezdeményezés az alaptörvény módosítását célozza, arról pedig nem lehet referendumot tartani. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke jelezte: a Kúriánál támadják meg a döntést.

A Kúriához fordul a Jobbik a tiszaújvárosi időközi választás ügyében. Jakab Péter, az ellenzéki párt elnöke kifogásolta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a Fidesz fellebbezése nyomán nem engedi indulni az ellenzék közös jelöltjét, Bíró Lászlót.

Jövőre 3,6 milliárd forintot fordítanak a fiatalokat támogató Nemzeti Tehetség Programra - erősítette meg a család - és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján elmondta: az adójuk egy százalékát a programnak felajánló magyarok száma közelít a 300 ezerhez.

Újabb 36 embernél mutatták ki az új koronavírust Magyarországon. Az elhunytak száma változatlanul 613. Az aktív fertőzöttek száma 883-ra nőtt. Jelenleg 59 koronavírusos beteget ápolnak kórházban közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 5.191 embernél igazolták a fertőzést. 3.695-en már meggyógyultak.

Biztonságos tanévkezdést, a koronavírus elleni védekezés iskolai szabályainak egyértelműsítését szorgalmazza az LMP. Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára úgy vélte: a területet érintő protokollok nem teljesen kidolgozottak, sok esetben ellentmondanak egymásnak. Az ellenzéki politikus a digitális oktatás továbbfejlesztését is szorgalmazta a hátrányos helyzetű diákok érdekében.

Azonnali kormányzati intézkedéseket követel a tanárok biztonságos munkavégzése érdekében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint semmilyen előírás nem védi a veszélyeztetett korosztályba tartozó és krónikus beteg pedagógusokat, illetve iskolai alkalmazottakat. A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a tanárok legalább 42 százaléka, csaknem 60 ezer pedagógus tartozik a veszélyeztetett korosztályba.

Az első német klinikai eredmények alapján megmérgezhették Alekszej Navalnijt. A berlini Charité egyetemi klinika közölte: a kómában lévő orosz ellenzéki politikus nincs életveszélyben, de állapota súlyos. Szervezetébe valamilyen idegrendszerre ható anyag kerülhetett, és megbetegedésének kimenetele egyelőre bizonytalan.

Fehéroroszországban őrizetbe vették a hatóságok az ellenzéki koordinációs tanács két tagját. Az ellenzék múlt kedden alakította meg a testületet, amelynek célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a minszki kormánnyal a hatalom átadásáról. A hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak a tanács ellen.

Az Egyesült Államokban hivatalosan is a Republikánus Párt elnökjelöltje lett Donald Trump. A hivatalban lévő elnök a párt konvencióján megszerezte a jelöltséghez szükséges számú szavazatot. A politikus kormányzata eredményei között említette az új kereskedelmi megállapodásokat, vagy az egészségbiztosítás javításáért tett döntést.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 19:50
×
×
×
×