eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: MÁV/MOLNAR ZSOLT

Fellazult a maszkfegyelem a vonaton - ezt teheti a MÁV

Voltak olyan esetek az utóbbi időben, amikor egyes utasok nem hordtak maszkot, ilyenkor a jegyellenőr figyelmeztet a szabályokra – jelezte a MÁV-csoport szóvivője.

Az elmúlt időszakban lazult a fegyelem, akadtak olyan utasok, akik nem viseltek maszkot vagy arcot eltakaró sálat, kendőt - mondta az InfoRádiónak Biber Anett, a MÁV-csoport szóvivője.

"Arról számolnak be a jegyvizsgálóink, hogy amint telik az idő, egyre kevésbé hordják az utasok a maszkot. A tendencia már a nyár elején elindult, amikor jött a jó idő, a sok napsütés. Ilyenkor a jegyvizsgálók megkérik az utasokat, hogy legyenek szívesek maszkot viselni vagy valamivel takarják el a szájukat, orrukat, egy sállal, például. Az a tapasztalatunk, hogy az utasok szinte minden esetben együttműködők, van náluk maszk, és fel is veszik."

Biber Anett kiemelte, hogy a maszkviselés továbbra is kötelező, a jegyellenőr hatósági segítséget kérhet ennek betartatásához.

"A jegyvizsgáló nem bírságolhat,

csak kérheti az utast, aki ha nem együttműködő - de erre csak egy-két esetben volt példa -, a vonat nem közlekedik tovább, a jegyvizsgáló pedig hatósági segítséget kér. Az operatív törzs rendelkezése értelmében a maszkhasználat továbbra is kötelező a vonaton, csak azzal lehet felszállni, a vonatok ajtaján erre figyelmeztetünk is, és hangos utastájékoztató is van az állomásokon, a vonaton is."

A MÁV-csoport szóvivőjét kitért a vasúttársaság dolgozóira is, nekik is kötelező a maszkviselés -

a mozdonyvezetőknek is.

Aki nem tartja be, "munkajogi intézkedések" elé nézhet, ez először írásbeli figyelmeztetés.

Az InfoRádió az ügyben kereste a BKV és a BKK sajtóosztályát. Azt szeretnénk megtudni, hogy ki ellenőrzi a buszokon, villamosokon és metrókon a maszk viselését, kinek van erre jogosultsága, mekkora bírság szabható ki szabályszegés esetén, és miért nem teszik kötelezővé a maszkok használatát. A két szervezet egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×