eur:
399.63
usd:
361.47
bux:
73503.91
2024. október 2. szerda Petra
A Dohány utcai zsinagóga az egykori budapesti gettó területén 2019. január 17-én. Hetvennégy éve szabadult fel a budapesti gettó.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bezárnak a budapesti zsinagógák

A koronavírus-járvány miatt hozták meg ezt a döntést.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) két hétre bezárja a budapesti zsinagógákat és látogatási tilalmat rendel el a Mazsihisz budapesti szeretetkórházában és a BZSH idősotthonában - olvasható a mazsihisz.hu oldalon.

A Mazsihisz vezetése vasárnap értesült arról, hogy a budapesti Bálint Házban tartott napközis tábor egyik résztvevőjének hozzátartozója koronavírus-fertőzött. Ezért a Mazsihisz és a BZSH vezetése a krízismenedzsmenttel egyeztetve úgy döntött, augusztus 10-ig felfüggeszti a budapesti zsinagógák látogatását, és javasolja, hogy az imákat és a tervezett rendezvényeket online tartsák meg.

Azt kérik, hogy akik személyesen vagy közvetlen családtag révén az elmúlt két hétben érintkezésbe kerültek a Chábád Lubavicsi közösséggel (zsinagóga, iroda, óvoda, iskola), a tizennégy napos lappangási időszak végéig ne látogassák a Mazsihisz és a BZSH intézményeit.

Hétfő délelőtt az Egységes Magyar Izraelita Hitközség közölte, hogy szüneteltetik az istentiszteleteket a szervezethez tartozó Óbudai Zsinagógában, mert a közösség több tagja megbetegedett, és egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Itt vannak a Prima Primissima díj 2024-es jelöltjei

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×