eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Szokcsó, 2020. július 12.Légi felvétel napernyőkről a Japán-tenger partján a dél-koreai Szokcsóban 2020. július 12-én. A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások feloldása utáni első vasárnap a hatóságok nem engedélyezték a fürdést az erős hullámzás miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Yonhap

Kemenesi Gábor virológus: jobb az óvatosság a strandokon

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról, mennyire fertőzőképes a vízben a koronavírus, a parton mindenesetre jobb az óvatos távolságtartás egymástól, és alkalmanként a maszkviselés - mondta Kemenesi Gábor virológus. Nem tanácsolja a külföldi nyaralást sem.

Itthon egyelőre nincs mitől tartani, de az európai járványügyi helyzet változásával nőtt a behurcolás kockázata is, ezért fontos az önfegyelem: ne most akarjunk külföldön nyaralni - mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja. Szerinte a belföldi mindennapi védekezés gyakorlatában nincs szükség változásokra.

Egyelőre nincs megalapozott tudományos kutatási eredmény arról,

hogy az alapvetően cseppfertőzéssel, illetve most már a WHO által is elismerten beszédkor, illetve kilégzéskor a levegőbe kerülő aeroszolcseppecskékkel terjedő vírus mennyire fertőzőképes medencékben és a természetes vizekben. Az már kiderült, hogy bár a szennyvízből kimutatható az vírus örökítőanyaga, azonban többnyire nem fertőzőképes ebben a közegben.

Kemenesi Gábor szerint feltehetően hátrányosan hat a vírusra a medencék klórral kezelt vize, tavaknál, folyóknál, tengernél pedig a felhígulás nagyon fontos tényező. Az is egyénileg változó, hogy mekkora a megfertőződéshez szükséges vírusszám az egyes emberek esetében. Még ha ez meg is van a vírushordozótól a vízbe került nyálban, kérdéses, mennyi jut el belőle más fürdőzőkhöz. A virológus szerint ha ez jelentős lenne a járványban, már látnánk ilyen fertőzéseket.

Ettől függetlenül is kiemelten

fontosnak tartja a strandokon is szociális távolság megtartását - különösen a büféknél való sorban álláskor, illetve a pihenőhelyek megválasztásakor -, a fertőtlenítést és esetenként a maszkviselést.

A virológus nem kívánta kommentálni a kormány által bevezetett utazási korlátozásokat, szerinte az operatív törzsnek rendkívül nehéz döntéseket kell meghoznia. Kemenesi Gábor szerint a tavaszi tapasztalatokból kiindulva már most lehet készülni az őszre, a járvány várható második hullámára.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×