eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Ezen a napon Kecskeméten megkezdődött a nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése, amely várhatóan egy hónapig tart. A posták a mintegy 7,8 millió küldeményt ütemezetten kapják meg.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Döntött az NVB a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről

A frakciók kérdéseit szerették volna látni a szétpostázott íveken.

Nem hitelesítette a nemzeti konzultációval kapcsolatos népszavazási kezdeményezést szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A Németh Eszter magánszemély által benyújtott kérdés azt célozta, hogy nemzeti konzultációt "kizárólag úgy lehessen indítani Magyarországon, hogy az a frakcióval rendelkező parlamenti pártok kérdéseit is tartalmazza mandátumarányosan".

  • Az NVB többségi döntéssel úgy ítélte meg, hogy a nemzeti konzultáció a kormány egyik kommunikációs eszköze, így az nem az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozik, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet kezdeményezni.
  • Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

Atlétikai stadion, szájmaszkviselés

Az NVB megtagadta Kassai Dániel magánszemély kérdésének hitelesítését is, amely arra irányult, hogy 2023. január 1-ig a soroksári Duna-ág mellett ne épüljön meg az atlétikai stadion.

A bizottság többségi döntése szerint a kérdés nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvének, mert kérdést a Kúria korábban már hitelesítette, a benyújtó 40 ezer aláíró ívet kért, azonban mégsem kezdte meg az aláírásgyűjtést. Továbbá a kérdésben szereplő korábbi helyesírási hibát is fenntartva (soroksári helyett "sorogsági") nyújtotta be a kérdést az NVB-nek.

Az NVB nem hitelesítette Ákos Zoltán magánszemély kérdését sem, amely azt célozta, hogy Magyarországon a "vészhelyzeten" kívüli időszakban ne legyen kötelező a szájmaszk a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. A bizottság egyhangú döntése alapján a kérdés a többi között nem felel meg az egyértelműség követelményeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×