eur:
393.1
usd:
363.24
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Budapest, 2020. június 12.Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatón budapesti nevelőszülőknél 2020. június 12-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Németországban tárgyalt Novák Katalin és Gulyás Gergely

Berlinben tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke az Európai Unió német elnökségének első napjaiban - közölte a Miniszterelnökség.

A miniszter és az államtitkár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkárával, Paul Ziemiakkal és Markus Bluméval, Wolfgang Schäuble Bundestag elnökkel, Katja Leikert a CDU és a CSU közös frakciójának helyettes vezetőjével, Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament volt elnökével, valamint Észak-Rajna Vesztfália Európa-ügyi államtitkárával egyeztetett.

A látogatás célja a két ország kormányzó jobbközép pártjai közötti együttműködés erősítése volt.

A vezető CDU-s és CSU-s politikusok megerősítették, hogy Magyarországra erős szövetségesként tekintenek, és arra törekednek majd, hogy az európai közös pártcsaládon belül is visszatérjen a "józan hangvétel", és az esetleges nézeteltéréseket a tagpártok zárt ajtók mögött rendezzék - írták.

Kiemelték, hogy a magyar és a német kormány közötti kétoldalú együttműködés az elmúlt időszakban a gazdasági beruházások, a digitális ipar, a tudomány területén is erősödött. Németország gazdaságilag, kulturálisan és politikailag is kiemelten fontos szövetségese Magyarországnak.

A Fidesz és az uniópártok közötti kapcsolat évtizedek óta szoros, a Helmut Kohl volt német kancellár iránti kölcsönös tisztelet - akinek a meghívására a Fidesz az Európai Néppárthoz csatlakozott -, valamint a személyes jó kapcsolatok jó alapot jelentenek a további együttműködésre - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×