eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A vihar után összegyűlt esővízben haladnak járművek a budapesti Teréz körúton, az Oktogonnál 2020. június 14-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Tombolt a vihar az ország jelentős részén - képek, videók

Villámárvizekkel, jégesővel, erős széllökésekkel csaptak le Magyarországon a zivatarok. Egy családi házat villámcsapás ért, a Keletiben és a Nyugatiban szünetel a jegyértékesítés és online is akadozik. A 10-es főút járhatatlanná vált, ezért lezárták. Egy ember meghalt egy villámárvíz miatt.

Főként a középső országrészben alakultak ki zivatarok, melyek erős széllökésekkel, több helyen jégesővel jártak. A rövid idő alatt lehulló 50-60 milliméteres csapadék helyenként villámárvizet okozott.

A viharok a Duna északi szakaszai, a főváros és a tőle délkeletre eső területek fölött robbantak be kora délután. Az Időkép villámtérképeinek segítségével jól látható, ahogy északnyugat felé vándorolt a zivataros idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszaka is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható a fővárosban és a környezetében is, majd estétől közepesen és erősen felhős időszakok és területek váltakoznak. Záporra, zivatarra egyaránt többfelé számítani kell.

Ez pedig a 17:30-as állapot:

Magyarország villámtérképe (Időkép)
Magyarország villámtérképe (Időkép)

Budapesten folyamatosan riasztották a tűzoltókat, a délután egy körül kitört vihar utáni első óra végére már 350 helyen dolgoztak. Este hétkor azt közölték, hogy Budapesten, illetve Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Veszprém megyében még összesen mintegy háromszáz helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóegységei a vasárnap délután érkezett vihar következtében keletkezett károk felszámolásán.

Jégeső, vízfolyások, közlekedési zavarok a fővárosban

A budapestiek több felvételen megörökítették az ítéletidőt, a villámárvizeket, a jégesőt és a zivatar okozta pusztítást. Egy időre, míg a legrosszabb idő elvonult, Ferihegy légiforgalma is leállt, legalább három gép kényszerült körözni az ország légterének egyes pontjain – tudósításunk itt olvasható.

Nagy mennyiségű sarat és törmeléket hordott az eső a 10-es főútra a vasárnap délutáni viharban, ezért a a járhatatlanná vált út megtisztításáig rendőrség lezárta az út Üröm és Solymár közötti szakaszát - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az ürömi, valamint a solymári körforgalomnál van zárlat, az arra közlekedőket visszafordítják.

Frissítés: A Magyar Közút közölte, hogy a 10-es főút egy csatlakozó, önkormányzati kezelésű mellékutcájának a burkolatát bontotta meg a heves esőzés, majd a főútra mosta azt, más hordalékkal együtt. A társaság szentendrei mérnökségének szakemberei egy rakodó- és egy seprűs tisztítógéppel megkezdték az útszakasz takarítását. A főút nem sérült meg, a takarítást pedig előreláthatóan a késő délutáni, kora esti órákban befejezik. Addig kerülni az Üröm-Budakalász-Csobánka útvonalon lehet.

Az utat is elmosta a vihar az ürömi körforgalomnál (Időkép/Csömöri Józsefné)
Az utat is elmosta a vihar az ürömi körforgalomnál (Időkép/Csömöri Józsefné)
Pilisborosjenő, 2020. június 14.
A vihar után járhatatlanná vált úttest Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. A Pest megyei községben a lezúduló esővíz egy mezőgazdasági területről a földet, valamint az útburkolatot elsodorva elöntötte és járhatatlanná tette a 10-es főút egy szakaszát.
MTI/Lakatos Péter
A vihar után járhatatlanná vált úttest Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. A Pest megyei községben a lezúduló esővíz egy mezőgazdasági területről a földet, valamint az útburkolatot elsodorva elöntötte és járhatatlanná tette a 10-es főút egy szakaszát. MTI/Lakatos Péter
Pilisborosjenő, 2020. június 14.
Munkagép a 10-es főút sárral és aszfaltdarabokkal borított szakaszán a vihar után Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. A Pest megyei községben a lezúduló esővíz egy mezőgazdasági területről a földet, valamint az útburkolatot elsodorva elöntötte és járhatatlanná tette a 10-es főút egy szakaszát.
MTI/Lakatos Péter
Munkagép a 10-es főút sárral és aszfaltdarabokkal borított szakaszán a vihar után Pilisborosjenőn. MTI/Lakatos Péter

Megtelt vízzel a Podmaniczky úti aluljáró, egy időre le is kellett zárni. Délután fél hatkor a 75-ös trolibusz, valamint a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös autóbusz ismét az eredeti útvonalon közlekedett, de a Dózsa György úton a Podmaniczky utcánál az aluljáróban csak a BKK-járatokat engedik át.

A XII., Istenhegyi úton felfelé a Szent Orbán térnél lezárták a külső sávot, mert megsüllyedt az útburkolat.

A Főkert, a BKV és a katasztrófavédelem munkatársai Budapest több pontján dolgoznak a veszélyhelyzet és a kár elhárításán - írta Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. Óvatosságra kérte a fővárosiakat, azt ígéve, hogy hétfőn összegzést végeznek a vihar okozta problémákról.

A Keletiben a vihar miatt keletkezett áramszünet kihatással van az internetes jegyvásárlási rendszerre is, ezért az eTicket online jegyvásárlás nem működik, illetve akadozhat. Azt javasolják, hogy az utasok a MÁV applikációt használják jegyvásárlásra.

A Nyugati pályaudvaron műszaki hiba miatt nem működik a jegypénztáraknál a jegykiadás. Az automatáknál lehet jegyet váltani. Amíg nem lehet helyjegyet váltani az automatákból sem, addig a Nyugatiból induló járatok fedélzetén pótdíj nélkül lehet jegyet venni.

A város számos pontján felgyűlt a hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék, villámárvizet okozva. Több helyen volt jégverés is.

A Keleti pályaudvaron a metrókhoz vezető aluljáróba ömlött a víz (videó itt), beázott az Árkád bevásárlóközpont (videó alább).

Budapest, 2020. június 14.
Autó halad a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én.
MTI/Balogh Zoltán
Autó halad a jégesőben Budapest belvárosában 2020. június 14-én. MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2020. június 14.
Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintő viharos időjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tűzoltókat.
MTI/Mihádák Zoltán
Kidőlt fát távolítanak el tűzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintő viharos időjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tűzoltókat. MTI/Mihádák Zoltán

Az ország számos pontján lecsapott a vihar

Szolnokot például a megyei rendőrfőkapitányság közlése szerint délután háromkor érte el. Nagy mennyiségű csapadék, néhol jég is esett. A Széchenyi lakótelepen az aluljáró megtelt vízzel, és mivel a közlekedés veszélyes volt, ezért a rendőrség lezárta. A víz szivattyúzásában a Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vízügyi Hatóság is részt vesz.

Villám csapott egy száz négyzetméter alapterületű családi házba vasárnap délután a Győr-Moson-Sopron megyei Ravazd Vörösmarty utcájában. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az épület nem gyulladt ki, a tetőszerkezet azonban mintegy tíz négyzetméternyi felületen beizzott. A győri hivatásos tűzoltók, valamint a pannonhalmi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói és a pannonhalmi önkéntes tűzoltók rövid időn belül megszüntették a tetőszerkezet beizzását és átvizsgálták az épületet.

A Fejér megyei Gyúrón szinte egy új folyó keletkezett, erről is felkerült egy videó a Facebookra. Egy másik felvétel tanúsága szerint az özönvíz utáni áradás pusztított vasárnap délután a Komárom-Esztergom megyei Bajóton.

Egy 66 éves nő a férjével vasárnap délután a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz mintegy hetven méteren sodorta magával. A katasztrófavédelem munkatársai kihúzták, de már nem tudták újraéleszteni.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×