eur:
392.34
usd:
362.03
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Himnuszt éneklik a képviselők az Országgyűlés ünnepi ülésének végén, középen jobbra Orbán Viktor miniszterelnök, mellette Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k, b), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j3), Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (j2), Varga Judit igazságügyi miniszter (j), Mátrai Márta, a Fidesz képviselője, háznagy (b3), Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára (b2), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b) 2020. május 2-án. Harminc évvel ezelőtt alakult meg a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlés. A négy évtizedes pártállami időszak után 1990. március 25-én és április 8-án rendezték meg az első szabad, többpárti parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Nézőpont: toronymagasan vezet a Fidesz, nagy küzdelem az ellenzékben

A Nézőpont Intézet május második hetében végzett pártpreferencia-kutatást.

Május 7-8-án a Nézőpont Intézet ezer ember megkérdezésével végzett pártpreferencia-kutatást, amelynek eredményét kedden hozta nyilvánosságra.

A közvélemény-kutatás összefoglalója szerint egy most vasárnapi választáson a biztos szavazók 54 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re, az ellenzéki összefogáshoz tartozó pártokra 38 százaléknyian szavaznának.

Az év eleji 51 százalékról egyébként áprilisra 55 százalékra nőtt a kormánypártok népszerűsége, az egy százalékos csökkenés "hibahatáron belüli".

Közben - mint a Népzőpont megállapítja - komoly küzdelem zajlik a vezető pozícióért az ellenzéki oldalon, az áprilisban kifejezetten aktív DK májusban már csak 11 százalékon állna, miközben a Momentum 13 százalékra erősödött. A Jobbik tábora megmaradt a 2018-as szavazómennyiség felének, 9 százalékon áll. Az MSZP-Párbeszéd szövetség a mérés szerint 3 százalékon áll. Az LMP 2, a Mi Hazánk 1 százalékon tanyázik. A Kétfarkú Kutyapárt viszont 6 százalékra izmosodott.

A teljes népességen belül 43 százalék a kormánypártok népszerűsége.

A kutatás szerint a kormány járványintézkedéseinek népszerűsége 70 százalék fölött stabilizálódott.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Gálik Zoltán: úgy ért el történelmi győzelmet a brit Munkáspárt, hogy alig növelte a szavazói számát

Eleve vereségre volt ítélve a csaknem másfél évtizeden át kormányzó Konzervatív Párt a csütörtöki nagy-britanniai parlamenti választáson, a győztes Munkáspártnak pedig nem lett sokkal több szavazója, mint amennyi 2019-ben volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×