eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Vendégek ebédelnek egy étterem teraszán Nyíregyházán a Dózsa György utcában 2020. május 4-én. A koronavírus-járvány miatti korlátozások Budapesten és Pest-megyén kívüli részleges feloldása értelmében vidéken ismét kinyithattak az éttermek és kávézók teraszai, kerthelyiségei.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Megteltek élettel a vidéki helyek - körkép

Az óvintézkedések betartásával újra benépesültek a pihenőhelyek, a vendéglők kerthelyiségeibe pedig visszatértek a vendégek. Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások.

A debreceni Nagyerdőben újra megnyitották a Békás-tavat is magába foglaló parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt. Bár az ilyenkor megszokottnál még kevesebben voltak, sokan sétáltak, napoztak a Békás-tó és a Nagyerdei Stadion környékén. A gyerekes családok pedig nagy számban keresték fel az állatkertet és a most megnyílt vidámparkot is. A belvárost inkább fiatalok népesítették be: az éttermek, kávézók, presszók teraszai mind megteltek. A lakosság nagy része együttműködő, betartja a védelmi előírásokat - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

Hétfőn a Debrecen környéki erdőgazdasági kilátókat is megnyitották a látogatók előtt. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az erdőspusztai arborétum kilátója, valamint a fancsikai és a hármashegyi kilátó is látogatható, de egyszerre kettőnél többen nem lehetnek egy-egy létesítményen. Látogatható az erdőspusztai arborétum is, de a bemutatóházat továbbra is zárva tartják.

Szolnokon szombattól fokozatosan nyitnak a kültéri sportpályák és a játszóterek. Érezhető volt, hogy többen mozdultak ki otthonról az elmúlt hétvégén, mint a kijárási korlátozás idején, de a szabályokat az emberek betartották - közölte Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

A Nyíregyházi Állatparkot az elmúlt hétvégén kétszer annyian keresték fel, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén, több mint négyezren - közölte Gajdos László igazgató hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, a vendégek elmondásuk szerint "alig várták, hogy jöhessenek". Reményeik szerint a két állatparki szálloda a pünkösdi hétvégén megnyithat, ezeknek júliusra és augusztusra 80 százalékon áll a foglaltságuk.

Szombathelyen is érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén, sokan sétáltak a város főterén, visszatértek a vendégek a vendéglők kerthelyiségeibe, a kávézók teraszaira is, a Csónakázó-tó körül kutyát sétáltattak, kocogtak az emberek. A legtöbben ügyeltek a másfél méteres távolság betartására, de szabadtéren csak kevesen hordtak maszkot, az üzletekben viszont szinte mindenki viselte a védőeszközöket. A templomokban újra részt vettek szentmiséken, istentiszteleteken az emberek, de itt is megfelelő távolságot tartottak egymástól.

Győr és Sopron belvárosában is tele voltak a hétvégén a vendéglátóhelyek teraszai - tapasztalta az MTI tudósítója. A vendégek és az üzemeltetők is betartották a járványügyi szabályokat, a pincérek maszkot és kesztyűt is viseltek. A meleg időben mindkét település belvárosában sétáltak, kerékpároztak, fagylaltoztak az emberek. Idősek is sétáltak, többségük maszkot viselt. Sopronban a játszótereken is voltak családok, Győrben azokat egyelőre nem használhatják.

Kaposvár fokozatosan enyhít a korlátozásokon. Szita Károly polgármester a Facebook-oldalán bejelentette: a Deseda tónál kinyithattak a büfék, újra használható a parkoló, hétfőn megkezdődött a város szökőkútjainak beüzemelése, a játszóterek megnyitását a járványügyi helyzet e heti alakulásától teszik függővé. Szólt arról is, hogy koronavírus-járvány ellenére folytatódnak a helyi beruházások. Bár idén kevesebb bevételre számíthatnak, a polgármester optimista, mert a város 2020-as költségvetését jelentős tartalékkal fogadták el, ezért a beruházások sem állnak le.

A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Mecsextrém Park és a Zselici csühögő kisvasút is fogadott már látogatókat a hétvégén. Az előbbi kedd és vasárnap között fogadja - biztonsági korlátozások mellett - az érdeklődőket, míg az utóbbi hétvégenként jár. Mindkét helyszínen élénk volt a forgalom. A Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei szintén megnyitottak a hétvégén: a pécsi Pintér-kert Arborétum, a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és a Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont korlátozások mellett fogad látogatókat.

A vasárnaptól nyitva álló pécsi állatkert - ahol egyszerre négyszázan tartózkodhatnak - kedvezményes jegyárakkal vasárnap nyílt meg és több mint 1600 látogatót vonzott. Az üzemeltetők közlése szerint a várakozási idő nem volt több mint egy átlagos májusi hétvégén, hétfőtől a látogatás tervezését könnyíti, hogy a honlapjukon számlálón követhető a vendégek létszáma. Szintén élénk forgalomról számoltak be a baranyai üdülőtelepülések.

Nagyatádon Ormai István polgármester engedélyezte a helyi piac megnyitását, a strand várhatóan pünkösdtől látogatható újra.

Dombóváron vasárnap ismét a korosztályok korlátozása nélkül rendeztek vásárt, a közterület-felügyelők adtak maszkot azoknak, akik nem viseltek.

Miskolc az idén a koronavírus-járvány miatt másképp ünnepli a város napját, amelyet a közgyűlés 1993-as döntése óta május 11-én tartanak, megemlékezve arról, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József osztrák császár, magyar király. Az ünnepi közgyűlés idén elmarad, de a kitüntetettek névsorát nyilvánosságra hozzák.

Csongrádon a tervek szerint május 21-én vagy 22-én nyit meg a városi fürdő.

Bátonyterenyén csütörtökön újra megnyitják a piacot, de a sportcsarnok, az uszoda és a művelődési központ egyelőre zárva marad.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a mentők napja alkalmából több mint 18 millió forintos támogatásról döntött, ezt a helyi mentősök kapják meg. Az összegből három új, a járművek fertőtlenítéséhez használt egészségügyi modult és egy izolációs folyosót vesznek.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×