eur:
394.83
usd:
367.01
bux:
71599.23
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A lezárt Balaton-parti sétány Keszthelyen 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt a húsvéti ünnepek alatt az önkormányzat zárva tartja a sétányt.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ezekre a kijárási korlátozásokra kell számítani a hétvégén

Miután a hétvégi kijárási korlátozások településenként eltérő szabályokkal járnak, körképünkben igyekszünk áttekintést adni, hova lehet, vagy nem lehet menni, hol várható éjszakai kijárási tilalom. Egyre több helyütt kötelező a maszkviselés. Az erdőben kirándulók óvakodjanak a szaporulat miatt agresszívebb vaddisznóktól.

Budapesten a főpolgármester ismételten elrendelte a Margitsziget hétvégi lezárását, így az szombaton és vasárnap reggel 9:00 és este 20:00 óra között nem látogatható. A futók, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a kora reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni. Óbuda-Békásmegyer polgármesterével egyeztetve ugyanez a korlátozás érinteni fogja az Óbudai-szigetet is - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Április utolsó hétvégéjén is lezárják az Óbudai-sziget mellett, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot is - közölte Óbuda-Békásmegyer önkormányzata. A korlátozást itt is szombaton és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között vezetik be. Ebben az időszakban gyalog sem szabad bemenni az érintett területekre, az egészségügyi séta, az egyéni sporttevékenység, és a kutyasétáltatás is tilos.

A Normafán továbbra is zárva vannak a parkolók, a kilátók, a vendéglátóipari egységek. Egyelőre a Libegő sem üzemel. A rendőrség és a rendészet együttműködve ellenőrzi a rendelkezés betartását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem pénteken azt írta a honlapján, hogy az Orczy park nyitva marad a hétvégén, azonban csupán két kapun keresztül lehet belépni a zöldterületre. A felsőoktatási intézmény maszk használatát javasolja.

Ismét jön a vidéki szigor

Szentendre a hétvégén ismét korlátozza a belváros forgalmát. Oda szombaton és vasárnap csak az erre jogosult szentendreiek hajthatnak be gépkocsival, és csak a szentendrei biciklisek használhatják a Duna-parti kerékpárutat. A 11-es főút lehajtóinál, valamint a bicikliút északi és déli végénél a forgalomkorlátozásra figyelmeztető táblákat helyeznek ki. A gyalogosokkal, kerékpárosokkal szigorúan betartatják a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet és az önkormányzati forgalomkorlátozás előírásait - emelték ki.

Visegrád polgármestere elrendelte, hogy szombat reggel 8 órától vasárnap éjfélig lezárják a várost, tilos a közterületeken tartózkodni. A korlátozás nem érinti többek között a 11-es főúton áthaladó forgalomban részt vevőket, a visegrádi lakcímmel rendelkezőket és a településen dolgozókat.

Pécsen a tettyei közparkba, a Mandulás parkba, Malomvölgybe és a tüskésréti szabadidőparkba nem lehet majd menni. Utóbbi két helyszínen reggel 6 és 9 óra között a sportolás megengedett, míg a malomvölgyi tavaknál lehet horgászni is.

Orfűn - ahogy húsvét óta minden hétvégén - a Pécsi-tó körüli sétányt most is csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják, a tó körüli parkolókat lezárják, a település látványosságai pedig zárva tartanak.

Kaposváron a város népszerű kirándulóhelyén, a Desedánál továbbra sem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályája zárva van.

Szita Károly polgármester bezáratta a konditermeket is a hétvégére.

A balatoni települések többségén ismét életbe lépnek a korábban bevezetett hétvégi korlátozó intézkedések, így nem közelíthetők meg strandok, parkok, játszóterek, kikötők, közterületek, parti részek. Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron azonban nem élnek a közterület lezárások lehetőségével.

Szombathelyen a hétvégén kötelező lesz a szájmaszk használata az üzletekben is, ezzel a rendelkezéssel egészítette ki Nemény András polgármester korábbi intézkedéseket. A hétvégén továbbra is lezárnak parkolókat, csak gyalogosan és kerékpárral lesz megközelíthető például a Csónakázó-tó, a Sportliget, az Emlékmű-domb, illetve a szombathelyi parkerdő, valamennyi

közparkban maszkot kell viselni, este nyolc és reggel hat óra között pedig 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen.

Győrben a közterületeken csak áthaladni lehet. Az üzletekben kötelező szájmaszkot, vagy a száj és orr elé helyezett kendőt viselni. A dohányboltok csak reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva. A Vásárcsarnokban és a Tarcsay úti piacon szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester vasárnap éjfélig közterületen, a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben kötelezővé tette a védőmaszkot, vagy más az orr és a száj eltakarására alkalmas textil viseletét. A városvezető ezen felül a 18 év alattiaknak este 20 órától másnap reggel 6 óráig megtiltotta a közterület használatát.

Velencén hosszabb ideje lezárják a város parkolóit a hétvégékre és az ünnepnapokra. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

Tatabányán lezárják a turulemlékmű parkolóját. Nem látogatható a Május 1. park, a Csónakázó tó, a Záray-emlékpark, és az érintett településekkel közösen

lezárják a kerékpárutakat Vértesszőlős és Tata, valamint Környe és Oroszlány felé.

Tatán a hétvégén nem látogatható az Öreg-tó partja, az Angolkert, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

Kecskeméten a múlt hétvégéhez hasonlóan tilos az utcákra menni péntek éjféltől és szombat este tíz órától reggel hat óráig, valamint vasárnap este tíz óra és éjfél között. Ez alól csak az mentesül, aki munkába, gyógyszertárba megy, sürgősségi orvosi ellátást vesz igénybe vagy hivatásbeli kötelezettséget teljesít.

Szolnokon kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe, piacokra szombattól a veszélyhelyzet végéig. A belvárosi piacon szombaton osztanak maszkokat. Hétvégén háromnál több ember csoportosulása tilos a közterületeken, kivéve, ha igazolják, hogy közös háztartásban élnek.

Békéscsabán a múlt hétvégén hozott korlátozásokat és ajánlásokat ismétli meg Szarvas Péter polgármester: közterületeken és közparkokban tartózkodni csak alapos indokkal lehet, kerülni kell a csoportosulást és tilos piknikezni. Emellett javasolja maszk viselését.

Szegeden az elmúlt hétvégékhez hasonlóan a szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet szombat-vasárnap, azt is egyedül, vagy csak az egy háztartásban élőkkel, és továbbra is legfeljebb ötszáz vevő tartózkodhat egy időben a Mars téri piacon. Botka László nyomatékosan kérte a szegedieket, hogy az üzletekben, a boltokban és a piacon, valamint a tömegközlekedési járműveken viseljenek maszkot, vagy kendővel vagy sállal takarják el a szájukat és az orrukat.

Miskolcon ezen a hétvégén is lezárják a turistaforgalomban és a hétvégéken gyakran használt parkolókat. A Búza téri piac melletti nagy parkolóban a kijárási korlátozásban foglalt életkor és időkorlát szerint ellenőrzik az autósokat, illetve a pecsenyéssor vendégeit, és folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon.

Edelényben

alkoholértékesítési és vásárlási tilalmat vezetett be Molnár Oszkár polgármester.

Emellett a teljes hétvégére megtiltotta a közterületi játszóterek és a városi sportközpont nem egyéni használatát. Továbbá a „szesztilalom” időtartama alatt 18. év alattiak kizárólag nagykorú hozzátartozó közvetlen felügyelete mellett tartózkodhatnak közterületen. Az intézkedések betartását a helyi közterület-felügyelet ellenőrzi - írta a borsodihir.hu.

Debrecenben újabb szigorítás nem lesz a hét végén, de továbbra is zárva tartják a nagyerdei parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester rendelete szerint péntek éjféltől szombat reggel hatig, majd szombat este tíztől vasárnap reggel hatig, és vasárnap este tíztől éjfélig a Bujtosi városligetben és Sóstógyógyfürdő egyes részein - alapos indok kivételével - tilos tartózkodni.

Salgótarjánban szombat éjféltől vasárnap éjfélig valamennyi közterületen, valamint a turistautakon kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak csoportosan, ami három embert jelent.

Egerben újabb szigorítást, éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Mirkóczki Ádám polgármester. E szerint péntek éjfél és szombat reggel 6 óra kötött, szombaton 22 órától vasárnap reggel 6 óráig, továbbá vasárnap 22 és 24 óra között nem lehet az utcára menni. Emellett kötelezővé teszik a szájmaszk viselését a város közterületein.

Nagykanizsán - Balogh László polgármester döntése alapján - pénteken és szombaton megváltozik a Vásárcsarnok látogatási ideje az idősek számára. Az eddigi 9 és 12 óra közötti időszak helyett kizárólag 10 órától 12 óráig vásárolhatnak a piaccsarnokban a 65 év felettiek.

Csongrádon Bedő Tamás polgármester fenntartja a korábbi hétvégékre meghatározott korlátozásokat: így maximálta a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben tartózkodók számát, kötelezővé tette a maszk viselését a piacon és megtiltotta a konditermek szombat-vasárnapi nyitvatartását. A korábbi hetek tapasztalatai alapján módosította a piac rendjét, ezentúl szombatonként 8.30 és 10 óra között vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek.

Az erdei kirándulókat is figyelmeztetik

Érdemes elővigyázatosnak lenni a vaddisznókkal a tavaszi ellési időszakában, mivel a kocák ilyenkor készek meglehetősen harciasan védelmezni kicsinyeiket a vélt vagy valós fenyegetésekkel szemben - hívta fel a figyelmet a Sefag Erdészeti és Faipari Zrt..

Mint írják az állatok ugyan a népszerű turista utaktól távol tartják magukat, azonban most a korlátozások miatt sok turista keres ritkán járt területeket kirándulásra, sportolásra vagy kutyasétáltatásra. Így pedig megnő a nem kívánt találkozások esélye is a vaddisznókkal.

Az erdészek azt tanácsolják az erdőjáróknak, hogy csak a kijelölt turistautakat használják és kerüljék a nagyon sűrű, bozótos területeket.

Váratlan találkozás esetén a legjobb megállni és óvatosan elhátrálni a vaddisznótól, nem ajánlott elijeszteni, mert azt támadásnak érezheti. Erdős, bozótos, disznójárta területen kutyát csak pórázon ajánlott sétáltatni, mert ha kiszagolja a vadat, akkor támadással, ugatással felbőszítheti - tették hozzá.

A Mátrában a Pásztó környékén kószáló anyamedve jelentette kockázatra hívták fel a kirándulók figyelmét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 3. 10:53
2024. július 3. 10:37
×
×
×
×