eur:
395.43
usd:
368.09
bux:
71454.83
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Szeptemberre napolták el a korábban megkezdett büntetőpereket

Ítélkezési szünet helyett a folyamatban lévő nagyobb pereket többnyire halasztják a bíróságok, számos polgári és büntetőeljárásban pedig áttértek a távmeghallgatásra, amit április eleje óta a bíróság a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhet.

Megszűnt a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, bár a bíróságok épületébe az ügyfelek fő szabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel. A büntető- és a polgári perek távmeghallgatással - elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján - folytathatók, ezeket zömmel a kényszerintézkedésekről döntő tárgyalásokon használják - írta a Magyar Nemzet.

Bírósági eljárásokat elektronikusan lehet kezdeményezni ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció mellett.

A papíralapú beadványok postai úton továbbra is benyújthatók, de így még lassabb az ügyintézés, mert ezek a beadványok 7 napra iratkaranténba kerülnek.

Mivel a március 31-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet számos esetben megkönnyítette az eljárásokat a járványhelyzet miatt, például a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelhetővé tette a távmeghallgatást, ezek az ítélkezések folytatását is elősegítik.

A lap szerint a távmeghallgatás lehetőségével zömmel a nyomozási bírók élnek, akik így döntenek a terheltek elleni kényszerintézkedésekről, például a letartóztatásokról. Így a Budakörnyéki Járásbíróság védett hírközlési rendszeren keresztül hallgatta ki a múlt héten a szeretőjét agyonszurkáló, háromgyerekes gödöllői asszonyt és rendelte el a letartóztatását. Ugyancsak távmeghallgatás útján tartóztatta le a 28-as villamoson egy fiatalembert szíven szúró két férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, aki elrendelte a gyanúsítottak nő társának, mint bűnsegédnek nyomkövetővel való ellátását és bűnügyi felügyeletét. Szintén így jártak el a járványon nyerészkedni próbálók csalók elleni eljárásokban is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×