eur:
395.08
usd:
368.04
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Alkotmányjogász: a rendkívüli jogrendben sem szünetel az Országgyűlés működése

Cservák Csaba az InfoRádióban azt mondta, egyes alapjogokat a rendkívüli jogrendben sem korlátozhat a kormány.

A kormány a rendkívüli jogrendben több kérdéskörben a parlament felhatalmazása nélkül hozhat rendeletet, határozatot, de ezeknek meg kell felelniük az alkotmányosság kritériumainak - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász.

Cservák Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában felhívta a figyelmet, a parlament tavaszi ülésszaka a rendkívüli jogrendben sem marad el, vagyis akár a parlament egyes képviselői is ellenőrizhetik a kormány tevékenységét, sőt kötelességük is.

"A veszélyhelyzet szempontjából az kiemelendő, hogy jó pár kérdéskörben a kormánynak nem szükséges kérnie a parlament felhatalmazását" - nyomatékosította Cservák Csaba, aki szerint

a "szükségesség és arányosság" alapján lehet csak alapjogokat korlátozni.

Egyes jogok tehát korlátozhatatlanok, ilyenek az emberi méltósághoz való jog, a gondolat és a lelkiismeret szabadsága, más alapjogokat viszont a hatékonyág érdekében lehet korlátozni, ilyen a gyülekezési jog vagy a véleménynyilvánítási szabadság egyes aspektusai.

Az alkotmányjogász jogtechnikailag nem tartja problematikusnak, hogy a rémhírterjesztés büntethető lett, miközben a bíróságokon ítélkezési szünet van, mivel az ügyészség tevékenysége ilyenkor sem szünetel és nyomozni is lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×