eur:
394.69
usd:
365.63
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Látványterv a népszavazásra bocsátott szendendrei gyalogos-kerékpáros hídról.
Nyitókép: szentendre.hu

Úgy ér véget a szentendrei bringahídügy, hogy sokkal tovább tart

A belvárosi helyett az attól délre eső kerékpáros híd megvalósulását támogatták a szentendreiek. A város önkormányzata kéthetes véleménynyilvánító szavazást hirdetett, ezen a 22 ezer választásra jogosultból mintegy 2600-an vettek részt. Fülöp Zsolt polgármester szerint a városvezetésnek most lesz ideje a környezeti, természetvédelmi szempontokkal és a közlekedési igényekkel összhangban kijelölni az új híd pontos helyét, és a városhoz méltó hidat terveztetni. A Magyar Kerékpárosklub és Révész Máriusz nem örül.

A Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. beruházásában 1,5 milliárd forint uniós forrás felhasználásával gyalogos-kerékpáros híd épült volna Szentendre és Szigetmonostor között. Szentendre új önkormányzata ehhez nem járult hozzá, miután a lakosság körében végzett kéthetes véleménynyilvánító szavazáson felmérték: a helyiek inkább azt szeretnék, hogy a város déli részén, a Postás strandnál épüljön híd.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője reakciójában azt közölte, a helyi önkormányzat a híd ellehetetlenítésére játszott, az városvezetés által javasolt hídhely ugyanis soha nem volt alkalmas hídépítésre, és ezt korábban meg is vizsgálták, az önkormányzat pedig tudott róla.

"Egyáltalán nem ez volt a szándékunk. A kerékpárút tervezője, aki több lakossági fórumon is előadást tartott, maga mondta, hogy nem is vizsgálták a déli helyszín megvalósíthatóságát, mert egyetértés volt az előző városvezetésben a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztővel és Szigetmonostor önkormányzatával abban, hogy a belvárosban kell megépíteni a hidat. Tehát ők csak a belvárosi helyszíneket vizsgálták" - tisztázta Fülöp Zsolt az InfoRádióban.

Szentendre polgármestere szerint az is biztos, hogy a szigetmonostori településrendezési tervben hídhelyként szerepel ez a lehetőség, és a szentendrei építési szabályzatban is van hídhely a belvárostól délre, ezért szerinte van mozgástér.

"Nem arról van szó, hogy nem szeretnének hidat a szentendreiek, hanem arról, hogy nem a belvárosban szeretnék" - tette hozzá.

Indoklásként elmondta még, a korzó 15 évvel ezelőtt újra kinyílt a szentendreiek előtt, ez egy gyalogos-, sétatér és rendezvénytér, amelyen kerékpáros forgalmat átvezetni újfajta tervezést igényelne, fizikailag is el kell választani egymástól a gyalogos és kerékpáros forgalmat, nem utolsósorban pedig látványban is mást jelentene a környék.

Vitézy Dávid kritikájában arra is utal: nem lesz bringás híd Szentendre és Szigetmonostor között, belátható időn belül, kútba esett most ez a beruházás.

Erre reagálva a polgármester azt mondja: jobb, ha egy híd lassan, jobb helyre épül, mintha gyorsan, rossz helyre.

"Bár most nagy valószínűséggel három éven belül nem lesz híd, amit mi el is mondtunk a kampányban, ám 2023 után is van élet, a következő építési pályázati szakaszokban lesz realitása a hídéptésnek, addig van időnk pályázatot kiírni a külalakjára, és egyeztetni is az összes szakhatósággal" - szögezte le.

A Magyar Kerékpárosklub az alábbi Facebook-posztban reagált a szentendrei hídügyre, tiszteletben tartva a választás végeredményét.

Kifejtette a véleményét az ügyben csütörtökön Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is. Úgy vélte, a szentendrei önkormányzat több hetes helyi véleménykutatási "színjátékkal" megakadályozta, hogy Szentendre és Szigetmonostor között gyalogos-kerékpáros híd épüljön uniós forrásból az európai kerékpárúthálózat (EuroVelo6) részeként.

Fülöp Zsolt szentendrei polgármester becsapta a helyieket, amikor olyan helyszínt - a Postás strandot - is szavazásra bocsátott, amelyről pontosan tudta, hogy ott nem építhető meg a híd - jelentette ki Révész Máriusz. Az önkormányzat által javasolt helyszínről szerinte nincs értelme tárgyalni, mert a szemben lévő szigeti részen védett vízbázist érint, ahová nem lehet építkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×