eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Már egész évben retteghetünk ezeknek a támadásától

A kullancsok már egész évben vadásznak az emberekre és az állatokra is – mondta a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádiónak.

A tudomány szempontjából a kullancsszezon fogalma érvényét veszítette, ugyanis az elmúlt évtizedekben rendre elmaradtak a kemény telek, a tartós talaj menti fagyok Magyarországon, ennélfogva egész évben vadásznak az emberre és négylábú szeretteinkre a kullancsok – mondta az InfoRádiónak Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke.

Fontos tudni, hogy a vérszívóknak van egy tavasz-nyári rajzásuk, amely márciustól augusztus elejéig terjed, majd két-három hétre, a nagy kánikula elől eltűnnek. Ezt követően, bár kisebb mértékben, de ismét tömegesen lepik el a természetet egészen novemberig.

Most már télen-nyáron, tavasszal-ősszel egyaránt kell a kullancsok támadására számítanunk

– hangsúlyozta Kapiller Zoltán.

A magyarországi kullancsfauna nagyon szerteágazó, ma már több mint 40 faj népesíti be az országot, azonban ezen „társaság” csak mintegy

negyede veszélyes az emberekre és a társállatokra,

az egyéb kullancsfajok, a populáció háromnegyede kizárólag bizonyos erdei állatokon élősködnek – ismertette a szakember, hozzátéve, hogy előbbiek csoportja nagyságrendileg tucat fertőző betegséggel veszélyeztetik a lakosságot.

Azon pedig már rég „túl vagyunk” Magyarországon, hogy a kullancsenkefalitisz vírus és a Lyme-kór jelenti a kizárólagos problémát, miután számos más betegséget – például Q-láz, errichiózis – össze lehet szedni általuk. És ez az oka annak, hogy télen-nyáron, a városok közparkjaiban és kint a szabad természetben is védekezni kell a kullancs ellen – hívta fel a figyelmet az elnök.

Védekezés

Kerülni kell a vadak által gyakran látogatott erdőrészeket, a susnyás-bozótos területeket, illetőleg a kertekben, parkokban is ki kell az ilyen részeket irtani, hogy ne biztosítsanak olyan erdei, mezei állatoknak búvóhelyeket, amelyeken a kullancsok szaporodni képesek, így csökkentve a vérszívók létszámát. Ahogyan a parkok és kertek gyakori gyepnyírása is ezt célozza, hogy minél kevesebb búvóhelye legyen a kullancsoknak, ugyanis a napfény diszkomfortot jelent a számukra

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×