eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay.com

Nébih: szinte mindenkit érintő változások előtt állunk

Új kórokozókra és behurcolt fajokra is készülni kell a klímaváltozás miatt, ezek pedig az élelmiszerbiztonság szempontjából is kockázatot jelentenek – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke.

A klíma változásával együtt

átalakulnak a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások,

amik leküzdéséhez szükség van a gyakorlati megoldások kidolgozására, mondta Nagy István agrárminiszter a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján. A tárcavezető szerint ezt felismerve alkotta meg a magyar kormány a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben kiemelt helyet kap az erdőtelepítés. Minden újszülött után tíz fát ültetnek, 2030-ra elérik, hogy az ország erdővel borított területe 27 százalékra növekedjen, fogalmazott a miniszter.

Szinte mindenkit érint, hogy a klímaváltozás miatt megváltozik a biológiai környezet - erről már Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke beszélt az InfoRádiónak. „Ebbe a körbe beletartoznak az élelmiszertermelők, az élelmiszerfeldolgozók, valamint a vásárlók is. És magára a változásra pedig úgy kell felkészülnünk, hogy képesek legyünk az új, hiteles információk befogadása révén az előnyünkre fordítani azt” – tette hozzá az elnök.

A változás azonban évtizedekig, akár az évszázad végéig is eltarthat, jegyezte meg Oravecz Márton. „Ettől függetlenül a mindennapokban is kihívásokat állít elénk.

A felmelegedés új kórokozók megjelenését eredményezi, különböző új növényi vírusok, baktériumok, citoplazmák, gombák, rovarok, atkák és fonalférgek felbukkanását

– sorolta, példaként említve a szőlő aranysárgaságát okozó citoplazma jelenlétét az elmúlt években Magyarországon.

A Nébih elnöke szerint

a turisták is kockázatot jelentenek,

ha például botanikai értékekkel invazív növényeket, vagy azokon kórokozókat hoznak be az országba. Ez ügyben egyébként nemrég új szabályozás is készült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×