eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Egy tanár ír a táblára a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium nyolcosztályos évfolyamaira felvételizőknek az írásbeli vizsga kezdete előtt, 2013. január 18-án. Országosan a 9. évfolyamra 59 300-an, a hat évfolyamos gimnáziumokba csaknem 6000-en, a nyolc évfolyamos gimnáziumokba pedig mintegy 4600-an jelentkeztek.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kérdés, mi a jó válasz a tanárok elleni erőszakra

Az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos szerint az iskolarendészet, a kamerarendszer és a büntetés hosszú távon nem oldja meg az iskolai erőszak problémáját.

Miért nem tisztelik a gyerekek már a tanárokat? Hogy jut eszükbe megtámadni őket? Az oktatási jogok biztosa szerint nagyon sok minden lehet a válasz ezekre a kérdésekre.

"Ezek a gyerekek nem rosszabbak, mint mi vagyunk. Valójában tükröt tartanak nekünk, felnőtteknek. Csupán visszatükrözik azt az aggressziót, amit maguk körül látnak"

- magyarázta Aáry-Tamás Lajos. Szerinte ezekre kellene megtalálni a válaszokat: mi történhetett, mi volt az indító oka a diákoknak, mikor megtámadták a tanárt?

Elmondása szerint volt olyan kutatás, ahol azt mutatták ki, hogy a szeretethiányos gyerek fel akarta hívni magára a figyelmet: mivel nem volt más eszköze, ezért aggresszióval tette és bár utólag megbüntették, legalább addig is foglalkoztak vele.

Arra a kérdésre, hogy az iskolarendőrség bevezetése vagy kamerák felszerelése megoldana-e bármit is, Aáry-Tamás azt válaszolta, hogy a kamera egy bonyolult dolog:

"A gyerekek minden nap használnak kamerát, ott van a zsebükben, nem fogja visszatartani őket az iskolai kamera, sőt lehet, még motiválná is őket"

A oktatási jogok biztosa szerint a büntethetőség korhatárának lejjebb vitele sem hozna változást, hiszen ezt a korhatárt a súlyos eseteknél már így is megváltoztatták 14-ről 12-re.

"Ezt a korhatárt már nem nagyon lehet hova levinni. Persze meg kell büntetni, aki büncselekményt követ el, de ez rövidtávú megoldás, utána hosszú munka lesz megoldani az általános problémát" - hangsúlyozta Aáry-Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×