eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egy vásárló fizet Nyíregyháza egyik gyógyszertárában 2012. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

A patikai receptbajok ellen egyelőre nincs orvosság

Hiányzó rendeletek és el nem indult informatikai fejlesztések okoznak bizonytalanságot a patikusoknak, és kényelmetlenséget a betegeknek.

A gyógyszerfelírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése a hónap eleje óta gyakran hozza megoldhatatlan helyzetbe a gyógyszerészeket, mivel tapasztalatuk szerint az orvosok nem szívesen adnak felírási igazolást. Sokszor kénytelenek visszaküldeni a betegek hozzátartozóit vagy segítőit az orvoshoz papírreceptért - írta a Népszava.

„Abba bele sem merek gondolni, hogy akkor mit tennék, ha életmentő gyógyszer esetében kerülnék hasonló helyzetbe”

– panaszolta a lapnak egy gyógyszerésznő.

Az orvosoknak az E-térben kell rögzíteniük a recepteket, amihez a gyógyszerészek is hozzáférnek. Eddig a betegeknek kötelezően adtak erről felírási igazolást, de 2020-tól már csak annak, aki kéri. Elvben a gyógyszer e-személyivel vagy régi személyi igazolvánnyal és a taj-kártya egyidejű felmutatásával kiváltható, azonban az E-tér működési zavarai miatt esetenként előfordul, hogy a gyógyszerészek nem férnek hozzá a receptekhez. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke ezért levélben arra bátorította a gyógyszerészeket, hogy az ellátás biztonsága érdekében tegyenek úgy, mintha még élne e lehetőség, és adják ki a felírási igazolásokra is az orvosságokat.

További hiányossága az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térnek, hogy

egyelőre nem teszi lehetővé az ágyhoz kötött fekvő betegeknek, hogy az elektronikus felületen rögzíthessék, ha meghatalmazást adnak valakinek a gyógyszereik kiváltására.

A lap szerint a szükséges informatikai modul elkészült, elindításával az EMMI-re vár a rendszer üzemeltetője, itt is hiányzik még egy, a részleteket szabályozó rendelet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×