eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

30 százalékos fizetésemelés a szakképzésben - a nap hírei

Római katakombákban tartott misét halottak napján Ferenc pápa. Legfőbb ügyészt és alkotmánybírót választ az Országgyűlés a jövő héten. Jelentős béremelést ígér a szakképzésben dolgozó pedagógusoknak az illetékes helyettes államtitkár. A nap legfontosabb hírei november 2-án.

Az ókori keresztényekhez hasonlította a hitükért ma is üldözött keresztényeket Ferenc pápa a Szent Priscilláról elnevezett római katakombákban bemutatott misén halottak napján. A katolikus egyházfő úgy vélte, a hitüket a katakombákban gyakorló egykori keresztények sorsa azokét idézi, akik keresztényként hasonlóképpen élnek ma is a világ több országában. A halottak napi misét az egyházfő Róma egyik legrégebbi és legismertebb katakombájában mutatta be. Halottak napján Magyarországon is sokan keresték fel a temetőket.

Legfőbb ügyészt és alkotmánybírót választ az Országgyűlés a jövő héten. A törvényhozás 4 napos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők hétfőn Áder János köztársasági elnök jelölése után újabb 9 évvel meghosszabbíthatják a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választhatják Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, aki Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét veheti át a Fidesz-KDNP jelölésével.

Minden korábbinál jelentősebb béremelés vár a szakképzésben dolgozó pedagógusokra és oktatókra, ami lehetővé teszi a legjobbak megtartását – jelentette ki az innovációs tárca helyettes államtitkára. Pölöskei Gáborné a Magyar Nemzetnek azt mondta: a 2020. július elsején életbe lépő, több mint 32 ezer pedagógust érintő fizetésemelés átlagban 30 százalékos lehet. Ehhez 35 milliárd forint többletforrást biztosít a költségvetés. Szólt arról is, hogy ezentúl az oktatók egyéni béralkut köthetnek a munkáltatóval a számukra legkedvezőbb feltételekkel.

A szociális és az egészségügyi bértábla egyesítését követeli a kormánytól az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője újra aktuálisnak nevezte a szociális bértábla rendezését, ugyanis a szakszervezetek szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával folytatott bértárgyalások nem vezettek eredményre.A három nagy állami ágazatból a szociális bértábla a legalacsonyabb, átlagban egy gyógypedagógus nettó 130 ezer forintot keres, az ágazatban dolgozók 80 százalékának fizetése nem éri el 200 ezer forintot.

Várhatóan 2021-ben veheti birtokba a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein készülő 5 hektáros Pannon Parkot. Központi építménye, a Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete már elkészült és az átlátszó fóliapárnák jó része is a helyére került. A létesítmény belsejében többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végigvezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további 3 szinten kanyarog, így az épületben 7 felvonó is működik majd.

Visszaküldi Törökország származási országukba az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott dzsihadistáit. A belügyminisztérium szerint a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok a könnyebb utat választották azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A tárca elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást. Azt nem tudni, összesen hány feltételezett dzsihadista került Törökország fogságába azóta, hogy október 9-én Ankara katonai offenzívát indított Szíria északkeleti részén.

Kormányellenes tüntetők megtámadták Hongkongban a kínai állami hírügynökség hongkongi irodáját; a rendőrség könnygázt vetett be a tiltakozókkal szemben. Tüntetők egy csoportja betörte az iroda üvegajtaját és ablakait, graffitivel fújta le, vörös festékkel öntötte le az épületet, és tüzet gyújtott az előcsarnokban. A rendőrség közleményében arról számolt be, hogy a tüntetők boltokat rongáltak meg, gyújtogattak, és szögekkel szórták fel az utakat, veszélyeztetve a közlekedés biztonságát. Hongkongban már öt hónapja tart a tüntetéshullám.

Chad Wolf államtitkárt jelöli a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterének a hamarosan távozó Kevin McAleenan helyére az amerikai elnök. A szigorú bevándorlási politikát végrehajtani hivatott minisztériumtól sok vezető beosztású tisztségviselő távozott az utóbbi hónapokban, ami megnehezítette az utód kinevezését. Több republikánus párti képviselő nem tartja elég határozottnak a jelöltet a feladat végrehajtására.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×