eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Munkatárs tisztítja az üveget A Széna téri lyukas zászló - a zászló útja című időszaki kiállítás rendezése közben a Magyar Nemzeti Múzeumban 2018. október 18-án. Az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából október 22-én és 23-án Emlékezzen 1956-ra a Magyar Nemzeti Múzeumban! címmel ingyenes tárlatvezetések és programok lesznek egész nap.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ünnepséggel, koncerttel és mobilalkalmazás segítségével is emlékezhetünk az 1956-os forradalomra

Központi ünnepséggel és családi programokkal várnak mindenkit a Kossuth téren. Napközben megemlékezésekre várják a látogatókat, este Szabadságkoncert lesz. Számos múzeum ingyen látogatható, lesznek tematikus programok is.

Szerdán, október 23-án reggel kilenckor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren.

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban. Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten regisztráció után ingyenes a részvétel, de a jegyek már elfogytak.

Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián a díszhangversenyen mond beszédet (hacsak a keddi brexitszavazások fejleményei miatt nem lesz épp akkor uniós találkozó).

Október 23-án ingyenesen lesz látogatható a Terror Háza Múzeum is. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is egész napos protokollmentes megemlékezés lesz - olvasható a programban.

Mobilalkalmazás a helyszínekről és az eseményekről

Az 1956-os forradalom legfontosabb budapesti helyszíneit és eseményeit interaktívan bemutató mobilalkalmazás készült - közölte a Terror Háza Múzeum. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából készített applikáció a kiterjesztett valóság alkalmazásával, interaktív elemekkel és korabeli dokumentumokkal mutatja be a forradalom és szabadságharc eseményeit.

A bejárható 13 helyszínt térképen lehet megtekinteni, az emlékpontokra érkezők videók, 3D-s fotók, galériák, játékok és a virtuális valóság segítségével tehetnek időutazást 1956-ba.

Az applikáció elérhető angol és magyar nyelven az App Store-ból és a Google Play áruházból is.

Amatőr történelmi fotókból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Ősszel 1956-os amatőr fényképekkel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fényképtára, az anyagból Apró dobozba rejtett forradalom címmel kiállítás látható a múzeumban.

Az eddig még sosem látott fotókat most nézheti meg először a közönség.

Gál Vilmos történész-főmuzeológus elmondásából kiderült, hogy idén ősszel került a múzeum fényképtárába az anyag ajándékozás keretében egy hagyatékból. A fényképeket Pálfalvi István, a Műszaki Egyetem akkor frissen végzett mérnöke készítette, aki Rákospalotán lakott és onnan mindennap bejárt az 1956-os forradalom Budapestjét fényképezni.

Összesen 31 darab jó minőségű kép került a gyűjteménybe, az anyagot a közönség felnagyítva láthatja a múzeum Rotundájában. A múzeumban dolgozó szakemberek próbálják beazonosítsák a fotók készítésének helyét és pontos idejét.

Az eredeti fényképek műtárgyvédelmi okokból csak a hét végéig láthatók a kiállításon. A digitális másolatok, valamint a többi forradalomhoz kapcsolódó tárgy november elejéig - közölte Gál Vilmos.

Programok országszerte

Számos tematikus programra várják az érdeklődőket az ország számos pontján, ezekből szemezgettünk.

A Szentendrei Skanzen a nemzeti ünnep alkalmából bemutatja látogatóinak a forradalom időszakának falusi mindennapjait, és a tragikus események néhány vidéki epizódját is feleleveníti. Kiderül az is, milyen volt egy takarékos konyha az ’50-es években. A legkisebbek papír öltöztetőbabát és gombfocit készíthetnek.

Debrecen, 2019. október 21.
A 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63. évfordulója alkalmából a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a debreceni Ifjúsági Ház által közösen indított forradalmi villamos közlekedik a debreceni Kossuth téren 2019. október 21-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
A 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 63. évfordulója alkalmából a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és a debreceni Ifjúsági Ház által közösen indított forradalmi villamos közlekedik a debreceni Kossuth téren 2019. október 21-én. A forradalmi villamosra október 23-án is fel lehet szállni, akkor az Egyetem téri megemlékezésre szállítja az utasokat. MTI/Czeglédi Zsolt

A Budai Várnegyedben található Hadtörténeti Múzeum ingyenes családi napra invitálja a vendégeket október 23-án. A gyerekek festhetnek játékkatonát és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, az idősebb érdeklődőket pedig többek között a forradalom idején használt gyalogsági fegyverekről, illetve az aszimmetrikus hadviselésről szóló szakmai előadások várják.

A Bem Mozi 17:30-tól A néma forradalom című német filmet tűzi műsorára. A tavaly a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon és a 15. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott alkotás egy egészen új szemszögből tárja elénk az 1956-os események hatásait és mindazt, amit a keleti blokk átélt.

  • A forradalom történelmi eseményeinek összefoglalását itt olvashatják.
  • A szerdán érvényben lévő közlekedési változásokról itt írtunk részletesen.
  • Kedden ünnepségekkel és fáklyás felvonulással emlékeztek, kattintson ide az összefoglalóért és a galériáért.
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×