eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Aligha fogja tudni kivetni a luxusingatlan-adót a főváros

A kerületeknek van erre joguk, de eddig nem igazán éltek ezzel a lehetőséggel. Karácsony Gergely csak akkor tudja betartani ezt az ígéretét, ha lemondanak a jogról mind a huszonhárman.

A Világgazdaság ingatlanjogászra és piaci szakértőre hivatkozva azt írja, aligha lesz bármi is a "Tiborcz-adóként" beharangozott luxusingatlan-adóból. Ismert, az adó az ötszázmillió forintnál nagyobb értékű lakóingatlanokat terhelné. Jogi szempontból az elsődleges problémát az okozza, hogy adókivetési joguk a kerületeknek van, vagyis az adóztatási joghoz mind a huszonhárom kerületnek le kéne mondania erről a jogáról.

Luxusadó formájában volt már itthon hasonló próbálkozás, de azt hatálybalépése előtt elkaszálta az Alkotmánybíróság közel 10 éve.

A nagyságát állítólagosan az építményadó felső korlátja – négyzetméterenként maximum 1898 forint – alapján határoznák meg most.

A maximális összeget egyébként összesen három budapesti kerület alkalmazza jelenleg: Terézváros, Erzsébetváros és Józsefváros.

Az Ingatlan.com adatbázisában 39.535 eladó budapesti lakás vagy ház szerepel, ebből körülbelül 200 olyan ingatlan van, amit 500 milliónál drágábban hirdetnek a tulajdonosok vagy ingatlanközvetítők.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×