eur:
393.09
usd:
363.52
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Alakszai Zoltán, a Fidesz-KDNP, Kopcsó Gábor, az Új Lendület Miskolcért és Veres Pál a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város polgármesterjelöltjeinek és Leventéné Gonda Erika, a Fidesz-KDNP és Hegedűs Andrea, a Függetlenek Szive-MSZP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik-LMP-DK-Mindenki Magyarországa-Velünk a Város önkormányzati képviselőjelöltjeinek plakátjai Miskolcon 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Hetekig maradnak még a kampány nyomai - aztán bárki leszedheti

Legkésőbb 30 napon belül, vagyis november 12-éig el kell távolítani választási plakátokat - mondta Tóth, János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

A választási eljárásról szóló törvényt 2013-ban alkották meg, nagyon pontosan és precízen úgy fogalmaz, hogy a választást követő 30 napon belül köteles azt eltávolítani az, aki felhelyezte, illetve akinek az érdekében felhelyezték azt - ismertette az InfoRádióval Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.

Ha a határidőből kicsúsznak, az eltávolítás költségét kell viselniük az érintetteknek.

"Nem a bírságolás a fő szempont, hanem hogy minél hamarabb valóban eltűnjenek a plakátok.

Egyébként az én mostani tapasztalatom az, hogy kezdik leszedni, visszavonni az elhelyezett üzeneteket. A mozgó plakáthelyeket többségében az önkormányzat helyezte ki, és fogja visszavenni, elébe menve a felesleges vitáknak" - tette hozzá Tóth János.

Ha a harminc nap lejár, és egy városlakót zavar a plakát, maga is leveheti a plakátot úgy, hogy nem büntetik meg érte.

Budapesten még tavalyi országgyűlési és tavaszi EP-választási plakátok is vannak sok helyütt. Ezeket az önkormányzatok hivatalának megbízása alapján mindenhonnan el kellene távolítani, de - mint Tóth János elmondta - félreeső helyeken is elhelyeznek plakátokat, és már nem is emlékszik a plakátoló, hogy ő hova tett hirdetményt, tehát véletlenül is elmaradhatott a takarítás;

aki önkényesen leszed már jogszerűtlenül fent lévő plakátokat, nem lehet ezért felelősségre vonni.

Az önkormányzati választásokról szóló valamennyi cikkünket megtalálja ITT.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×