eur:
401.68
usd:
364.06
bux:
72649.8
2024. október 4. péntek Ferenc
Nyitókép: Pixabay

Kevés a szakember a gyermekegészségügyben

Ezekben a napokban tartja országos nagygyűlését a Magyar Gyermekorvosok Társasága. A szervezet elnöke szerint a gyermekegészségügy nem kap elég figyelmet az egészségügy más területeihez képest, és kevés a szakember.

A nagygyűlésen több mint 500 egészségügyi szakember találkozik, nem csak orvosok. A résztvevők a többi között értékelik a gyermekegészségügy helyzetét. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint jelenleg ezt a részterületet az egészségügyben hanyagolják. Velkey György, aki a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója is, példaként a gyermekintenzív ellátást emelte ki.

"Volt segítség a szakorvos-, illetve ápolóképzésben is ösztöndíjakkal és rezidensprogramokkal, de még mindig sok szervezni való van"

- mondta a szakember, kifejtve, hogy a konferencián többek között megállapították: javítani kellene a szervezésen, hogy a súlyos állapotú betegek nagyobb százalékban jussanak el azokba a központokba, ahol őket a legjobban el tudják látni.

Velkey György problémának tartja a szakemberhiányt is. Emiatt például több településen nem gyermekháziorvos foglalkozik a kicsikkel, hanem vegyes praxisokban látják el a gyermekeket. "Vannak, ahol olyan kollégák dolgoznak, akik kaptak ugyan néhány hónapos gyermekegészségügyi kiképzést, de alapvetően felnőttekre specializálódott szakorvosok. Az ő tapasztalatuk nem összemérhető azzal, aki öt éven át, egy komplett gyermekgyógyászati szakvizsga után megy el dolgozni. Természetesen az előbbi orvosok is mindent megtesznek, és nagyon fontos az ő szerepük, hála ezért a vegyes praxisú kollégáknak, de

nem ez az optimális megoldás".

A szakember szerint Magyarországon kivételesen jó lehetőség lenne az, hogy minden gyermeket kifejezetten a kisebbekre képzett szakemberek láthatnának el. Őket viszont jobban meg kellene becsülni, anyagi szempontból is, így lehetne enyhíteni a hiányon – mondta a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Megjelent a csütörtökön véget ért kormányülés után a késő esti Magyar Közlönyben az a határozat, amely értelmében elfogadta a kormány a Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepciót. Erről is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferencián, amelynek egyik nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×