eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Benkő Tibor, honvédelmi minisztert katonai tiszteletadással fogadják az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj menetzászló adományozási ünnepségén a pécsi Széchenyi téren 2019. szeptember 12-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Benkő Tibor: nem a szám, hanem a képesség megteremtése a fontos

A Magyar Honvédség védelmi képességének megteremtése a fontos, nem az, hogy az erre fordított kiadások elérjék a magyar GDP 2 százalékát – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor honvédelmi miniszter, aki a fejlesztésekről is beszámolt.

Reális célkitűzés az, hogy Magyarország 2024-re a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsa – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor ugyanakkor hozzátette, hogy nem a szám a fontos, hanem a képesség megteremtése. Mint ismert, a NATO ajánlása, hogy a nemzetek a bruttó hazai termék 2 százalék körüli összegét fordítsák védelmi célokra.

"Hiszen a GDP mértéke is nő. Ahogy nő, úgy a GDP-részarányból is jobban részesül a honvédség. Szoktam mondani, hogy úgy nézzük már ezt, hogy van egy nagy torta és abból egy szeletet kiragadok. Nem az a fontos, hogy ez a szelet, ez a körcikk hány milliméter, hanem, hogy mekkora az a torta – fogalmazott. – És ez is csak 2 százalékát teszi ki, és a másik is 2 százalékát teszi ki."

A Magyar Honvédség átalakítása nagyon jó ütemben, tervszerűen halad

– fogalmazott a miniszter. Közölte, hogy jelenleg a kézi páncéltörő eszközöknek a beszerzése van folyamatban.

"Az egyik legkorszerűbb, legmodernebb kézi páncéltörőket, Carl Gustafokat szereztük be, és ezekre az eszközökre a kiképzést meg is kezdtük – hangsúlyozta. – Itt, Magyarországon hajtották végre a katonáink az első kiképzést, a felkészítést, holott még az eszközöknek csak egyharmadát vettük át, még kétharmadrész hátravan, de már megy a katonák kiképzése, felkészítése az új, korszerű technikai eszközökre."

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy összesen

40 területen modernizálnak és szereznek be új eszközöket, ez a jövőben is folytatódik.

"Ami még hátravan, mindenféleképpen a páncélozott eszközöknek a beszerzése, a légvédelmi rakétarendszer korszerűsítése, a lokátorrendszereinké, és a vezetés-irányítás eszközeinek a biztosítása. Ami mindezzel egybefügg, természetesen az oktatás, a képzés, a kutatás, a fejlesztés, az innováció" – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy már korszerűsítették a légierőt: kiképző repülőgépeket, szállító repülőgépeket, és helikoptereket vásároltak.

A tácavezető azt is megjegyezte, hogy míg a NATO a mindenkori kihívásokra és kockázatokra határozza meg, hogy milyen képességeket kellene fejleszteni, addig Benkő Tibor úgy látja, nemzeti képességet kell építeni, olyat, amelyet a NATO tud alkalmazni.

Vizsgálat

Még tart az összetett vizsgálat az augusztusi katonai konvoj balesetének ügyében – mondta el a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor hozzátette: a különböző szakértői egyeztetések mellett a honvédség a baleset előzményeit, valamint a katonák és a technikai eszközök felkészítését is vizsgálja.

Ahogy arról beszámoltunk, a Magyar Honvédség egyik katonai menetoszlopa az augusztus 26-án szenvedett közúti baleset az M7-es autópályán Székesfehérvárnál. A balesetben 6-an sérültek meg, egyikük belehalt sérüléseibe. A tehergépjárművekből álló konvoj a Bátor Harcos 2019 gyakorlatra ment Hódmezővásárhelyről a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterére, Veszprém-Újmajorba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×