eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels.com

Súlyos agyi hiányosságot fedeztek fel a kamaszoknál

Ameddig a kamaszoknál ki nem fejlődik a homloklebeny – márpedig ez általában 20 éves korig nem következik be –, a szülőknek kell átvállalniuk az agy felnőttes biológiai szerepét – mondta az InfoRádió Családi hét című műsorában Dimén-Varga Tünde integratív gyermek-pszichoterapeuta.

Kimutatható, hogy egy kamasz agya nagyban eltér egy felnőttétől. Jensen E. Frances neurológus, A kamasz agy című könyv írója úgy fogalmaz, a kamasz agya olyan, mint egy szétszedett számítógép. Mióta képalkotói eljárásokkal is vizsgálják az emberi agyat, sokkal több tudható a kamaszkorról is - magyarázta Dimén-Varga Tünde.

Például azt, hogy a serdülőkor elejére az idegi kapcsolatok körülbelül 80 százaléka alakul ki, és bár úgy tűnhet, hogy a fennmaradó rész nem túl sok, jobban megvizsgálva kiderül, a legfontosabb 20 százalékról van szó. Ugyanis az agy fejlődése az egyszerűbbtől a bonyolultabb fele halad. A prefrontális, frontális, vagyis a homloklebenyi rész fejlődik ki a legkésőbb,

pontosan azok az idegi kapcsolatok hiányoznak ezáltal serdülőkorban, amelyek az érett, megalapozott döntésekért felelősek, amelyek a veszély felismerését, a kockázat felmérését és a jó döntések meghozatalát teszik lehetővé.

Mintha lenne egy szupergyors autónk, amelybe már beépítették a gázpedált, de a fék még tesztelés alatt van - magyarázta Dimén-Varga Tünde. Erre mondja Jensen E. Frances, hogy ameddig az érett, felnőtt agy nem alakult ki, addig gyakorlatilag a szülőknek kell betölteniük a homloklebeny szerepét, amiben jó lenne, ha a társadalom is segítené őket.

Vagyis nem várható el a gyerektől a húszas éveiig, hogy ugyanúgy viselkedjen, vagy hasonlóan jó döntéseket hozzon, mint egy felnőtt, miközben sok esetben ugyanolyan élethelyzetekben vesz részt egy serdülő: elmegy napokra otthonról, bulizik, fesztiválra jár, éjszakára kimarad. "Minden serdülő különböző, az életkor és a testméret még nem jelent semmit, ez ne tévesszen meg bennünket, felnőtteket" – fogalmazott Dimén-Varga Tünde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője
Patrióták

Új EU-frakcióról beszélt Bécsben az osztrák Szabadságpárt elnöke, a Fidesz elnöke és a cseh ANO vezetője

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×