eur:
392.29
usd:
361.91
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: Lezárt szavazóurna a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskolában kialakított szavazókörben az európai parlamenti (EP) választáson 2019. május 26-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Nézőpont: kedvező helyzetben a Fidesz

A Nézőpont Intézet legújabb felmérése szerint a Fidesznek több mint hárommillió szavazója van, az ellenzéki pártok támogatottsága viszont stagnál vagy csökken.

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 53 százalékát szerezné meg egy aktuális választáson, vagyis a kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta rendületlen - derül ki a Nézőpont Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban.

  • A Demokratikus Koalíció 11,
  • a Momentum Mozgalom is 11 százalékos eredményt érne el.
  • A Jobbik politikáját a múlt havi adatokhoz képest egy százalékponttal kevesebben, 8 százaléknyian támogatják aktív szavazók között.
  • Hasonló mértékben csökkent az MSZP-P szövetség (6 százalék) szavazóköre is.
  • A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért 5 százalékot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék),
  • az LMP (3 százalék),
  • és a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) sem érte el.

A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz-KDNP előnye, csakúgy mint egy hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal, közel 3,3 millió szimpatizánssal bír a pártszövetség. 2018 januárja óta legalább 38 százalékos a népszerűségi mutatója a kormánypártoknak, ami azt jelenti, hogy stabilan legalább 3 millió fő támogatja a Fidesz-KDNP-t.

Az ellenzéki pártok közül viszont egyetlen formáció sem tud kétszámjegyű eredményt felmutatni a teljes népesség körében. A Demokratikus Koalíció és a Momentum 7-7 százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van. A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll, egyik pártnak sincs tehát már félmillió szimpatizánsa sem. A Magyar Kétfarkú Kutyapártot (3 százalék) a továbbra is női társelnök nélkül működő LMP (2 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék) követi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×