eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay

Zűrös napok elé néznek a túlérzékenyek

A következő napokban várhatóan ismét emelkedni fog az egész országban a parlagfű pollenkoncentrációja. Az allergiaszezon október közepéig tarthat – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

Bár az elmúlt napokban a hidegfront hatására csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, várhatóan ismételten emelkedni fog országszerte, és egyre nagyobb területeken érheti el ismét a magas szintet, árulta el Szigeti Tamás az InfoRádió érdeklődésére. A hét végén az Alföld keleti területein, valamint a középső országrészen sokfelé már nagyon magas parlagfű-pollenterhelésre lehet számítani. Az allergiások így továbbra is számíthatnak a tünetek megjelenésére, illetve azok súlyosbodására.

A parlagfű-pollenkoncentráció várhatóan szeptember első napjaiig szüntelenül emelkedni fog,

ekkora tehető a pollenszezon csúcsának a tetőzése, ezt követően már folyamatosan csökkenni fog a pollenkoncentráció, azonban egészen október közepéig számíthatnak az allergiások arra, hogy tüneteik lesznek.

Magyarországon körülbelül két és félmillió allergiás beteg van, ebből

egymillióan érzékenyek a parlagfű pollenjére, tehát látható, hogy ez a legjelentősebb allergén,

ismertette a szakember. A Nemzeti Népegészségügyi Központ számára rendelkezésre álló, több mint tízéves adatbázis alapján az derül ki, hogy – éves átlagban – kis mértékben ugyan, de növekszik a parlagfű pollenkoncentrációja.

Szigeti Tamás arra hívta föl a figyelmet, hogy maga az allergia

gyógyítása immunterápiával megoldható,

ami által sok beteg tapasztalja azt, hogy a tünetei csökkennek, vagy esetleg el is tűnnek, de ez nagyon egyénfüggő. Noha tart a szezon,

az allergiatesztet bármikor érdemes lehet elvégeztetni

annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy túlérzékenyek vagyunk-e egy adott növénynek a pollenjére, javasolta a levegőhigiénés szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×