eur:
395.35
usd:
368.37
bux:
71809.38
2024. július 2. kedd Ottó

Bagoly mondja bagolynak: füles a nyerő

Megválasztotta a nagyközönség az Év madarát, amely 2020-ban az erdei fülesbagoly lesz.

Egy hónap alatt 6576 darab szavazat érkezett - mondta az InfoRádió kérdésére Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az erdei fülesbagoly 48 százalékot ért el a voksoláson, a füleskuvik 35 százalékig jutott, míg az uráli bagoly 17 százalékig.

A baglyok különleges szerepet töltöttek be az emberek életében.

Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak.

Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. A három hangtalanul repülő éjszakai ragadozó mérkőzött meg a 2020-as év madara szavazáson.

Leginkább a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyezteti ezeket a madarakat olvasható az egyesület honlapján.

Erdei fülesbagoly

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja.

Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll.

Leggyakoribb hazai bagolyfajunk.

A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.

Hazai fészkelő-állománya 6 500 - 12 000 párra tehető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×