eur:
394.5
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az ország legkorszerűbb sugárterápiás készüléke, egy Varian TrueBeam lineáris gyorsító Budapesten az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Sugárterápiás Osztályán 2014. október 10-én, az ünnepélyes átadása napján. A berendezés a kezelésekhez igazodóan különböző energiájú foton- és elektronsugárzás előállítására képes.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Újra bevezetik az Országos Onkológiai Intézetben az e-behívásos rendszert

Augusztustól ismét bevezetik az Országos Onkológiai Intézetben az elektronikus előjegyzési rendszert - közölte az InforRádióval az intézmény főigazgatója. Polgár Csaba dezinformációnak nevezte a napokban megjelent híreket, amelyek rossz körülmények közötti, több órás várakozásról számoltak be.

Teljes dezinformáció zajlik az ellenzéki médiában az Országos Onkológiai Intézet állapotaival kapcsolatban - szögezte le az InfoRádióban Polgár Csaba, az intézmény főigazgatója.

Néhány napja számos sajtóorgánum részletesen cikkezett arról, hogy embertelen körülmények között, órákat várakoznak a rákos betegek kemoterápiás kezelésükre, a helyzet pedig mindennapossá vált. Azt írták, azért állnak a betegek idő előtt sorba, hogy biztosan megkapják aznap a kezelést, "ne csússzanak ki az időből". A hírekre először közleményben reagált az intézmény, azt állítván, a rendelés megkezdése előtti várakozás nem a kórház hibája, egy portálnak pedig azt is leszögezte az intézmény, hogy a betegellátás 7.30-kor kezdődik, a várótermeket pedig 7 óra előtt nem fogják kinyitni, a túl korai várakozás kiküszöbölésére pedig e-előjegyzési rendszert vezetnek be.

"Az egyik sajtóorgánum engedély nélkül, rejtett kamerával zaklatta a betegeket, készítette a felvételeket. Az intézmény azon kívül, hogy egy közkórház, egy kulcsfontosságú rendszerelem.

Az intézményben természetesen lehet forgatni, engedély kell hozzá" - mondta Polgár Csaba az InfoRádióban.

A valóságos munkakörülményekről és a betegellátás tényleges helyzetéről tisztázólag azt mondta, 18 kemoterápiás beteg várakozott kedden a lépcsőházban.

"Az intézmény egy nappali szakkórház, éjszaka nem végzünk betegellátást, az nem az intézet felelőssége, hogy a vidékről érkező betegek adott esetben 6-kor odaállnak a zárt ajtó elé"

- fűzte hozzá.

A főigazgató elmondta, naponta több mint 440 beteget kezelnek, e mentén pedig visszautasítja és cáfolja azt, hogy bármely beteg ellátása nem történne meg: "kezelés csak szakmai okból maradhat el, azért, mert nem jutott sor a betegre, nem maradhat el kezelés" - tette hozzá.

Azt nem tagadta, hogy "van egy munkaideje a gyógyszertárnak is, amíg elő tud készíteni készítményeket, 3 óra után már állítanak elő ilyeneket. Épp ezért nem is sorrendben hívjuk be a betegeket, vannak terápiák, amik 1 óra alatt lezajlanak, ezek általában délután kerülnek sorra, és vannak 2-3 órás, infúziós kezelések, ezeket a nap elejére vesszük; ez mindenhol ki is van írva".

Leszögezte,

a sorszám "tájékoztató jellegű dolog, ha mentős, rossz állapotú beteg érkezik, vagy más szakmai esemény történik, a sorrend is megváltozik".

"Abszolút aktuálisnak" nevezte, hogy a hasonló helyzeteket akár épületbővítéssel is elkerüljék. "2006-ban, amikor Kásler Miklós volt a főigazgató, a szocialista kormányok idején ígéret volt egy 24 milliárdos fejlesztésre, de az a kampány után 6 milliárdosra apadt, 2011-es átadással a sebészeti tömb esetében." Most pótolják az építményeket, 10,3 milliárd forintból egy 5500 négyzetméteres mélygarázzsal egynapos diagnosztikai tömb épül. Létesül továbbá egy mellkassebészeti centrum 3 műtővel, valamint 1,6 milliárdért három sugárterápiás készülékre is kiírnak pályázatot.

Azt elismeri, hogy bármilyen fejlesztések történnek is az egészségügyben, a betegelédettségi mutatók jelzései alapján értékelhető minden, amit végeznek, de ezzel együtt is előfordul, hogy a vidéki betegek annak ellenére megjelennek a budai onkológián, hogy a területileg illetékes kórházban elérhetőek a kemoterápiás kezelés feltételei.

Augusztus 1-jétől - mint megerősítette -,

újra e-behívásos rendszerrel, egyenletes időbeosztással próbálkoznak, de a magyar viszonyok között nem lehet elvárni, hogy minden beteg akkorra jöjjön, amikorra hívják.

"Például egy vidéki beteg, akinek 6-ra ér be a vonata, nem fog mondjuk 7.40-re érkezni, vagy aki kocsival jön, lehet, hogy nem ér oda a meghatározott időpontra mondjuk egy dugó miatt."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×