eur:
394.84
usd:
367.67
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kövér László házelnök szavaz a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. július 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kövér László: van, amikor az összefogás nem hoz, hanem visz

Bár az őszi menetrend még nem ismert, a korábbi szokásoknak megfelelően most sem tartana parlamenti ülést az önkormányzati választás előtt az Országgyűlés elnöke. Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában az új köznevelési törvényről is beszélt, amelyről várhatóan pénteken szavaz a Ház.

Jobb, hogy ha azt az izgalmat és ingerültséget, amit egy kampány hoz magával, megpróbáljuk kívül tartani a parlament falain - mondta Kövér László az Arénában. Mint mondta, még nem tudni, hogy a köztársasági elnök mikorra írja ki az önkormányzati választások időpontját, csak annyit tudni, hogy októberre kell kiírnia,

"Óvatosan fogalmazok, de első megközelítésben az a döntés várható, mint általában a kampányok előtt, hogy

nem engedjük át a parlamenti színteret kampánypódiumnak semmilyen politikai erő számára. Kár lenne, ha a parlamenti munkát ilyen szintre süllyesztenénk le"

- mondta a politikus. Kövér László megerősítette, hogy a Fidesz jelöltjeinek a névsorát a párt országos választmánya fogadja majd el várhatóan július végén. Hozzátette, már mindenütt ismert a jelölt személye, csak még nem nyilvános.

A több településen is látható ellenzéki összefogásról a választmány elnöke azt mondta, az a Fidesz számára nem hátrány, de nem is előny.

"A választást így is, úgy is meg kell nyerni. Ha valaki azt gondolja, hogy a választás az tiszta matematika kérdése, és mondjuk az ellenzéki jelöltek népszerűségi mutatóit össze lehet adni, az téved. A politika, az emberek gondolkodása nem ilyen, nem így működik.

Van, amikor az összefogás az nem hoz, hanem visz."

Kövér László szerint az, amit a kormány, a parlamenti többség eddig csinált, önmagáért beszél, és hátteret jelent a Fidesz polgármester-jelöltjei, képviselőjelöltjei számára minden településen. Ugyanakkor minden önkormányzati választás alapvetően a helyi viszonyokról, a helyi konfliktusokról, a helyi érdekekről szól. "A település vezetőjének teljesítményéről döntenek majd a választók, nem a Fidesz-kormányról. "

Kövér László úgy látja, hogy az ellenzék szeretné ezt választási kampányt is országos politikai háborúvá tenni, de a döntés akkor is a jelöltek teljesítményéről, értékéről és minőségéről szól majd.

Az Országgyűlés elnöke arról is beszélt, hogy várhatóan pénteken szavaz a parlament az új köznevelési törvényről, amiről eredetileg július 2-án szavaztak volna, ám végül az eredeti javaslatot benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beadott egy indítványt a zárószavazás elhalasztására.

Kövér László megerősítette, hogy a legnagyobb elégedetlenséget a Waldorf iskolák működése váltotta ki. Erről az Országgyűlés elnöke azt mondta, az iskolák továbbra is működhetnek majd, "természetesen oktatáspolitikai kontroll mellett, úgy, ahogy eddig."

Mint mondta, ha egy társadalom közösségként működik, akkor egy bizonyos határt be kell tartania, abban az értelemben, hogy a specialitásokat, a kiscsoportos érdekeket meddig hagyja érvényesülni az átlagtól eltérően.

"Nem szabad szétverni azokat a közösségi és intézményi rendszereket, amelyek összetartanak egy országot, egy társadalmat, ezek közül pedig a közoktatás az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, jobbára romák lakta faluban elvileg pontosan ugyanazt kell megtanítani, mint mondjuk a középosztály által lakott XII. kerület iskolájában.

A tudásnál, a nemzetről, az önmagunkról való gondolkodásnál kell lennie egy olyan standardnak, amit mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni. Ezért a magániskolák és a speciális iskolák terjedésének van egyfajta észszerű és közérdekből fakadó korlátja. A szándék az, hogy lehetőség szerint ne lehessen kiszervezni az oktatást a közoktatásból, ne lehessen egy olyan rendszert létrehozni, amelyben mindenki megtalálja a maga kiskapuját, és a közoktatás végül a hátrányos helyzetűeké marad" - fogalmazott a fideszes politikus.

Kövér László arról is beszélt, hogy a kormányoldal csak átmenetileg, a jogállamiságról szóló viták lezárásáig vette le a napirendről a közigazgatási bíróságok megalakításának tervét. Mint mondta, ha az idő megérik rá, elővehetjük újra.

"De ezt nem tervezzük a következő egy esztendőben, egész biztosan"

- tette hozzá az Országgyűlés elnöke. A Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatáról szólva a házelnök azt mondta, a Fidesz az Európai Néppárt tagja szeretne maradni, mert az európai jövő befolyásolása szempontjából ott van jobb helye, ugyanakkor a párt kiváró állásponton van, nem dőlt még el, hogy kilép-e vagy marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×