eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez - a nap hírei

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez - jelentette ki a leendő igazságügyi miniszter. Nem sértette a közösségi jogot a magyarországi kiskereskedelmi különadó. Nem vállalja a polgármester-jelöltséget Hódmezővásárhelyen Lázár János. A nap legfontosabb hírei július 4-én.

Nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez és nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt - jelentette ki a leendő igazságügyi miniszter egy parlamenti meghallgatáson. Varga Judit az Országgyűlés igazságügyi és uniós bizottságainak együttes ülésén azt mondta, hogy a jogalkotásban is folytatni kell a migráció elleni fellépést, valamint támogatja az uniós integráció erősítését, az európai közösség bővítését, Magyarország és az Európai Unió versenyképességének növelését, a kettős mérce gyakorlatának visszaszorítását, és a bürokrácia csökkentését. A leendő miniszter béremelést ígért a bíróknak.

Nem sértette a közösségi jogot a magyarországi kiskereskedelmi különadó - így foglalt állást az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka. Juliane Kokott úgy ítélte meg, hogy a különadó nem járt a cégek letelepedési szabadságának korlátozásával, valamint nem biztosított az uniós állami támogatási szabályokkal össze nem egyeztethető előnyt az alacsonyabb árbevételű vállalatoknak. A Tesco magyarországi leányvállalata fordult a bírósághoz a 2010-ben bevezetett adónem miatt. A főtanácsnok indítványa nem köti a bírákat, de a tapasztalatok szerint az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az Európai Bizottság élére jelölt Ursula von der Leyen támogatására kérte az Európai Parlamentet Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke a strasbourgi plenáris ülésen hangsúlyozta: a főbb uniós intézmények vezetői tisztségeiben most először sikerült tökéletes nemi egyensúlyt elérni a jelöléseknél. Az Európai Parlament várhatóan a hónap közepén szavaz az Európai Bizottság új elnökéről. Egyes elemzők szerint szoros eredményre kell készülni.

Európa egyik legmodernebb csomagoló- és logisztikai üzemét építi fel a kormány támogatásával 7 milliárd forintból a német Deufol Debrecenben. Ez lesz a német vállalat délkelet-európai regionális központja is. külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a kormány 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a 120 új munkahelyet teremtő beruházáshoz. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztést komoly versenyben sikerült elnyernie Magyarországnak.

Nem vállalja a polgármester-jelöltséget Hódmezővásárhelyen Lázár János. A döntést maga a képviselő jelentette be honlapján. A Hódmezővásárhelyet 2002-től 10 évig irányító, és a Miniszterelnökséget egykor vezető politikus a többi között arról ír: a városban valóban változásra van szükség, de azt tartja helyes döntésnek, ha nem vállalja el a Fidesz felkérését. Márki-Zay Péter jelenlegi polgármesterre utalva azt közölte: a politikus őt tette meg fő ellenfelének, ez pedig a többi között a város kettészakadását eredményezte. Úgy vélte: ebben a helyzetben egy olyan harmadik jelöltre van szükség, aki megválasztása esetén békét tud hozni.

Habsburg Ottó életművének tanulmányozása érthetőbbé teszi a 20. század történelmét - mondta a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt Pannonhalmán, a Páneurópai Unió egykori elnöke halálának nyolcadik évfordulóján beszélt erről. A politikus a Pannonhalmi Főapátságban mondott beszédében kiemelte: a magyar nemzet nem felejtheti el Habsburg Ottónak, hogy a bajor kereszténydemokraták politikusaként minden évben magyar nyelvű beszédet mondott az Európai Parlamentben.

Negyvenhárom új MAN/NEOPLAN autóbuszt adtak át Budapesten a Volánbusz Népliget autóbusz-pályaudvaron. Az új távolsági járművek a Középkelet-magyarországi, a Középnyugat-magyarországi, a Dél-dunántúli és a Dél-alföldi Közlekedési Központokhoz kerülnek. A 43 új autóbusz több mint 3 milliárd forintba került. Az új, szóló, távolsági autóbuszok légkondicionáltak, Wifi szolgáltatással, USB-töltőpontokkal és 230 voltos aljzatokkal felszereltek.

Több mint 5 ezer épületben keletkeztek károk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a múlt heti vihar miatt - összegezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ez mintegy 80 települést érint. A szervezet szóvivője elmondta: a megrongálódott épületek között több mint 180 közintézmény - bölcsőde, óvoda, iskola, művelődési ház, idősek napközi otthona, önkormányzati ingatlan, uszoda - van. Mukics Dániel hozzátette: a viharban lakhatatlanná vált 41 lakóépület.

A jövő héten újraindulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások - jelentette be az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója. A világ két legnagyobb gazdasága között az egyeztetések május elején szakadtak meg, miután amerikai vezetők azzal vádolták Kínát, hogy visszalépett korábban vállalt kötelezettségei egy részétől. Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a múlt hét végén Oszakában tartott találkozójukon állapodtak meg abban, hogy újraindítják a tárgyalásokat.

Szíria, Ukrajna és Venezuela helyzetéről is tárgyalt az orosz elnök és Ferenc pápa a Vatikánban. A zártkörű megbeszélés csaknem egy órán át tartott. A közlés szerint Vlagyimir Putyin és a katolikus egyházfő az oroszországi katolikus egyházzal kapcsolatos kérdésekről, valamint a környezetvédelem helyzetéről is beszélt egymással. Ez volt a harmadik találkozó Ferenc pápa és az orosz elnök között.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×