eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Itt kell jelentkeznünk, ha sokalljuk a szúnyogokat

Kilenc budapesti kerületben és további több mint 150 településen folytatódik a héten a központi szúnyogirtás - közölte a katasztrófavédelem szóvivője, Mukics Dániel. Aki sok szúnyoggal találkozik egy adott településen, az önkormányzathoz fordulhat.

Ezen a héten a III., IV., X., XI., XIII., XVI., XVII., XXI. és XXII. kerületben irtja a szúnyogokat a katasztrófavédelem. További 156 településen, összesen 70 ezer hektáron folytatódik a munka, de pótolják a Balatonnál az erős szél miatt elmaradt irtást is.

A Duna és a Tisza mentén az árterekben biológiai módszerrel védekeznek, ami a lárvákat pusztítja, a csapadékos május után azonban a Szigetközben, a Dunakanyarban és Csongrád megyében is rengeteg a szúnyog, így kémiai irtószert is be kell vetni - mondta az InfoRádióban Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

"Olyan minimális mennyiségben permetezik ki a szakemberek az irtószert, hogy az emberekre, a háziállatokra, illetve a növényekre teljesen ártalmatlan az irtószer, csak több ezerszeres dózisban jelentene bárkire bármilyen veszélyt is"

- egyértelműsítette.

Ha valaki tud olyan településről, ahol a kezelés ellenére még mindig túl sok a szúnyog, az az önkormányzatnál jelezhető.

"A szúnyoggyérítés mindig azokra a településekre terjed ki, ahol éppen a legnagyobb a szúnyogártalom. Ha valaki mégis úgy érzi, a településén nagyon sok a szúnyog, semmi más teendője nincs, mint jelezni az önkormányzat felé, ami felveszi a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel"

- mondta még el Mukics Dániel.

Figyelmeztetése szerint a lakosság is sokat tehet a szúnyogirtás sikerességéért, ha az esővíztározó edényekben gyűjtött vizet kiönti vagy lefedi.

Az irtás a tervek szerint augusztus végéig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×