eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: Varga György

Felveszik a kesztyűt a vérszívók ellen

Bár a múlt héten végezték a katasztrófavédelem irányította légi és földi kémiai szúnyoggyérítést Szolnokon és környékén, folyamatos a vérszívók utánpótlása a nemrég levonuló tiszai árhullám miatt. A lassú apadás után hátrahagyott pangó vizekben kiemelkedően magas a szúnyoglárvák száma.

"A körülbelül fél méter magasságú vizek, pocsolyák, melyeket még a tűző nap is melegít, tökéletesen alkalmasak a szúnyogok fejlődésére. Márpedig a Tisza ártere most tele van ilyen pangó vizekkel (…)" – tájékoztatta a Szoljon.hu-t Dénes Gábor.

A polgármesteri hivatal vezető főtanácsosa közölte, csak ezen a nyáron több mint 60 millió forintot költenek a környező településekkel együtt a kellemetlen rovarok elleni küzdelemre.

"Szolnok és a környező települések összehangolták az idei nyári gyérítéseket (…). Öt, Szolnok területét érintő légi kémiai, valamint öt meleg ködös és egy- két légi biológiai kezelést tudunk elvégezni" – tette hozzá a főtanácsos. Ezeket a gyérítéseket még egy vagy két államilag megrendelt irtás is kiegészíti majd.

A szakember elmondása szerint saját forrásból a felsoroltakon túl is gyérítenek még, a város nyolc pontján kijelölt állomásokon ugyanis folyamatosan mérik a csípésszámot.

A földi vagy légi kémiai szúnyoggyérítés előtt a méhészeket minden esetben előzetesen tájékoztatják a permetezések idejéről és helyszínéről.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést kizárólag a települések belterületein végzik, közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóreferense.

A harmadfokú hőségriadó és az ehhez kapcsolódó szabályozások miatt szúnyoggyérítést csak a kora reggeli órákban lehet végezni, emiatt kérik a lakosság megértését.

Az elmúlt héten az ország 216 településén, összesen 86 ezer hektáron folytatódott a szúnyogirtás.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×