eur:
392.41
usd:
362.4
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Kombájnokkal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet.
Nyitókép: Sóki Tamás

Biopermettel segítenék az ivóvíz-megtakarítást

A Water Retair VízŐr elnevezésű permetszer képes a talajnedvességet megőrizni, így a mezőgazdasági hozamgyarapodást elősegíteni. A Budapesti Víz Világtalálkozón bemutatott magyar szabadalom több országban forgalmazható, de az angol királynő birtokain is tesztelik.

A szer a párolgási veszteséget csökkenti, öntözés nélküli gazdálkodásnál így 6-20 százalék terméshozam-növekedés érhető el – mondta az InfoRádiónak Vattay Richárd. A készítményt gyártó Waret & Soil Kft. igazgatója hozzátette: öntözéses gazdálkodásnál 30-50 százalék vizet is meg tudnak takarítani. A készítmény folyékony, a talajon apró cseppek formájában, fizikai elv alapján magához vonzza a vízpárát és visszaalakítja cseppfolyóssá, benntartva azt a talajban.

A szer az európai uniós szabályrendszer szerint biogazdálkodásban is alkalmazható

– emelte ki a szakértő. A termék a Budapest Water Summiton mutatkozott be, sokan fel is figyeltek rá, azóta elérhető Magyarországon, Chilében, Horvátországban, Szlovéniában, valamint a gyártó most kapta meg a forgalmazási engedélyt Kenyából, és hamarosan érkezik Marokkóból, Kolumbiából és Dél-Afrikából.

Nagy-Britanniában tesztelik a terméket. Dél-Kelet-Angliában időszakosan öntözési korlátozást vezetnek be – tájékoztatott az igazgató.

Ha 100 ezer hektáron 400 milliméter öntözést kell végighajni, és sikerül 30 százalékot megtakarítani a vízből, az 2 millió ember éves vízszükségletének felel meg. Ha sikerült nagy területen és sok országban elterjeszteni az új terméket, az sok ivóvíz előteremtésében segíthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×