eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A dél-koreai és a magyar mentőegység tagjai felszerelést pakolnak ki a kiépített keresőpontonra a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében 2019. június 1-jén. A Hableány turistahajó és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én éjszaka ütközött össze a Margit híd közelében, majd a turistahajó felborult és elsüllyedt fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel. A balesetben heten meghaltak, hét embert kimentettek, 21-en eltűntek.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Döntő lépésre készülnek az elsüllyedt kishajó kiemelésén dolgozó búvárok

Várhatóan ma merülnek le a búvárok az elsüllyedt Hableányhoz, azt remélik, hogy apad a Duna, és enyhült annyira a sodrása, hogy ezt meg lehet tenni.

Magyar, osztrák és dél-koreai búvárok várják napok óta, hogy lemerülhessenek a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányhoz. Akkor derül ki, hogy vannak-e holttestek a kishajóban.

Szerda este nem sokkal 9 óra után a Margit hídnál a Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a jóval kisebb Hableány turistahajó, a fedélzetén dél-koreai turistákkal, majd alig hét másodperc alatt elsüllyedt. Az elsüllyedt hajón 33 dél-koreai turista utazott, kétfős magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak. A rendőrség térképet készített arról, hol kerültek elő a holttestek. A hajóbalesetben 21 ember eltűnt.

A Dunára pontont építettek, egy búvár csütörtök este már lemerült a roncshoz, de kiemelni nagyon nehéz lesz. A folyóba a korábban feltételezett 6 helyett 8-9 méteres mélységbe süllyedt hajóhoz eddig nem tudtak eljutni a szakemberek, mert a Duna áradt, a sodrása pedig igen nagy volt, de a merülés előkészítése nagy erőkkel folyik.

Megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak.

A hét végén egy speciális, kamerákkal felszerelt szerkezetet próbáltak a folyóba engedni, hogy feltérképezze a hajót és annak környezetét, ám az erős sodrás miatt ezt a berendezést is percek alatt vissza kellett húzni a pontonra.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát a rendőrség még csütörtökön kihallgatta és őrizetbe vette, majd kezdeményezte a letartóztatását. A tragédiáról két videofelvételt is közreadtak. Közben egy magyar hajós, aki a tragédia idején végig figyelte a rádióforgalmat, a rendőrségnek és a TV2- híradójának is azt mondta, hogy nem figyelmeztette a szállodahajó ukrán kapitánya rádión a Hableányt, hogy előzni kezd.

Tolnay Zoltán azt mondta, folyamatosan figyelte a rádiót, de a szállodahajó csak az után jelentkezett, hogy maga alá gyűrte a Hableányt, és az ukrán kapitány ekkor is érthetetlenül beszélt, egyetlen mondaton belül angol, német és orosz szavakat is használt. A nyelvi problémákra egyébként korábban több külföldi hajó személyzete is felhívta a figyelmet.

Mindeközben szombaton a szöuli hatóságok közreműködésével sikerült azonosítani a hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát ujj- és tenyérlenyomatok, valamint a már Budapesten lévő hozzátartozóknak bemutatott fényképek segítségével.

A hajóbalesetről az Infostart még több cikkért megtalálja itt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×