eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Újabb adó- és bürokráciacsökkentéssel jár majd a rövidesen elkészülő gazdaságvédelmi akcióterv - a nap hírei

A Rác fürdő és a mellette felépült szálloda megvásárlására biztosít csaknem 7 és félmilliárd forintot a Fővárosi Közgyűlés. Bécsben több ezren vettek részt Niki Lauda búcsúztatásán.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint hosszú távon is az uniós átlagot legalább 2 százalékkal meghaladó növekedést ösztönöz a kormány hamarosan elkészülő gazdaságvédelmi akcióterve. Szijjártó Péter a Nemzeti Befektetési Ügynökség budapesti járműipari konferenciáján hangsúlyozta: az intézkedés újabb adó- és bürokráciacsökkentéssel, az eljárási folyamatok egyszerűsítésével, a szakképzés korszerűsítésével, a duális képzés bővítésével támogatná a gazdaság szereplőit. Az autóipart a beszállítóknak szánt pénzügyi keret bővítése is segítené. A tárcavezető közölte: a magyar kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza.

A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség Magyarországon, mint idén február és április között - jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: a 2010-es mintegy 12 százalékról 3,5 százalékra csökkent a mutató, amellyel Magyarország a 28 uniós tagország között a negyedik helyen áll. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 492 ezer volt, 47 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben a periódusban csökkent az állástalanok aránya. A munkanélküliek átlagos létszáma 162 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék volt.

A Rác fürdő és a mellette felépült szálloda megvásárlására biztosít csaknem 7 és félmilliárd forintot a Fővárosi Közgyűlés. A nagy többséggel megszavazott előterjesztés szerint az önkormányzat a tulajdonszerzés után haladéktalanul meghozza a fürdő megnyitásához szükséges intézkedéseket. Emellett a közgyűlés az Euro 5-ös dízelüzemű autókra is kiterjesztette a szmogriadó idején használható gépjárművek körét. A budapesti képviselők elfogadták a 2030-ig szóló fővárosi közlekedésfejlesztési stratégiát, a Budapesti Mobilitási Tervet. A tervek szerint 2021 végére újulhat meg a Blaha Lujza tér több mint 4 milliárd forint fővárosi és kormányzati forrásból.

A kormánybiztos utasítására visszavonja a 800 millió forinttal meghirdetett tendert a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság. Lázár János közölte: a cég menedzsmentje a turisztikai fejlesztésekkel kapcsolatban felhatalmazás nélkül hozott döntéseket. Hozzátette: a történteknek személyi következményei lesznek. A cégvezetés által kiírt tenderben a műemlék épületek felmérésén túl a többi közt szerepelt egy 90 szobás, négycsillagos szálloda, sportlétesítmények, wellness és fitnesz lehetőségekkel rendelkező kétszintes konferencia és rendezvényterem.

A megváltozott piaci folyamatokhoz és fogyasztói szokásokhoz való alkalmazkodást nevezte a Mol 2030-ig szóló stratégiája fontos elemének a Mol-Csoport igazgatóságának tagja. Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az emberek többet fognak fizetni azért, hogy szolgáltatást kapjanak, és kevesebbet azért, hogy birtokoljanak. A Mol csoportszintű innovációs igazgatója szerint nem az elektromos-, hanem a hibrid autók gyártása hoz áttörést az autóiparban.

A Jobbik EP-listavezetője, Gyöngyösi Márton lesz a párt európai parlamenti képviselője. A párt sajtóosztálya közölte, hogy az elnökség nem változtatott az országos választmány által elfogadott lista sorrendjén, így az elnökhelyettes, jelenlegi frakcióvezető kapja a megszerzett egyetlen mandátumot. A Jobbik a vasárnapi választáson 6,3 százalékos eredményt ért el, így az öt évvel ezelőtti hárommal szemben egyetlen mandátumot szerzett.

Főként a fővárosban és Pest megyében, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyében okozott károkat a délutáni vihar. Senki nem sérült meg, többnyire fakidőlések és a sok esővíz miatt riasztották a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint összesen 180 alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, a hívások többsége Pest középső és északkeleti részéből érkezett.

Magyarázatot kért Olaszországtól az államháztartási helyzet romlása miatt az Európai Bizottság. A Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a levelet az uniós biztosok heti ülése után küldték el a római kormánynak. Ezzel a döntéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy Brüsszel a jövő héten túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhessen Olaszország ellen. Hasonló okok miatt hasonló tartalmú levelet kapott Franciaország, Belgium és Ciprus is. A négy ország kormányának péntekig kell válaszolnia.

Nagy-Britanniában bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt külügyminiszternek az uniós tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért. A politikus ellen közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaélés címén kezdeményezett eljárást egy magánvádló. Az eljárás központi elemét képezi az a sokat bírált és hivatalosan is cáfolt állítás, hogy Nagy-Britanniának az uniós tagság hetente átszámítva 130 milliárd forintjába kerül.

Bécsben több ezren, köztük hírességek vettek részt Niki Lauda búcsúztatásán. A háromszoros Formula-1-es világbajnok május 20-án 70 évesen hunyt el. A Stephansdomban rendezett szertartáson beszédet mondott az osztrák származású színész Arnold Schwarzenegger, Gerhard Berger, korábbi Formula 1-es pilóta, Sebastian Kurz volt kancellár, valamint Alexander Van der Bellen szövetségi elnök.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×