eur:
394.9
usd:
367.07
bux:
0
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Egy repülőgép kémiai szúnyogirtószert permetez Nagykanizsa felett 2016. augusztus 4-én. A központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési programban augusztus elseje és hetedike között légi módszerrel hetvenezer hektáron, földi eljárással pedig több mint negyvenötezer hektáron irtják a vérszívókat.
Nyitókép: MTI Fotó: Varga György

Kedvező helyzetben a szúnyogok, de lecsapnak rájuk

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a héten a szúnyoglárvákat 1200 hektáron - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az esős időjárás miatt nőtt a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma, és kedvez a rovarok kifejlődésének az is, hogy május 2-án megkezdték a Szigetközben a hullámtéri vízpótlórendszer részleges elárasztását, amely a héten ér véget.

A rovarszakértők mérései azt mutatják, hogy az elárasztott területen rengeteg szúnyoglárva indult fejlődésnek. A Szigetköz nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, ahol tilos irtószereket használni, ezért csak a települések környékén alkalmazzák a lárvákat pusztító biológiai készítményt.

A szakemberek folyamatos vizsgálatokat végeznek a környéken, és ha szükséges, a katasztrófavédelem megkezdi a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezést. A kémiai módszer, vagyis az irtószerek permetezése kizárólag a települések belterületein alkalmazható.

A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. Korábban a Balaton, a Duna déli szakasza, a Körösök, a Tisza-tó, a Fertő tó, a Csepel-sziget és Sopron környékén végeztek szúnyogirtásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Teljesen megváltozhat az Ukrajnával kapcsolatos politika a nyugati atomhatalomban, Kijevet bombázták az éjjel az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Vasárnap zajlottak a nemzetgyűlési választások Franciaországban, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) szerezte a legtöbb szavazatot. Az eredmények egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali formáció előretörése átalakíthatja az Ukrajnával kapcsolatos párizsi politikát is. Az RN vezető politikusai korábban több alkalommal is azt mondták, hogy nem fogják megengedni, hogy francia katonák menjenek a kelet-európai országba. Közben folytatódtak az orosz rakétatámadások, az éjjel Kijev területét érték csapások. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×